Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1036 resultaten


ID: 79300 | Bouwkundig element

Herenhuis

Doorniksesteenweg 357 (Avelgem)
Imposant laat 18de-eeuws-vroeg 19de-eeuws herenhuis. Dubbelhuis met bakstenen lijstgevel. Dieper in gelegen en dwars op de straat ingeplant laat 19de-eeuws koetshuis.


ID: 215792 | Bouwkundig element

Landhuis

Oudenaardsesteenweg 486 (Avelgem)
Landhuis met ruim L-vormig volume ingeplant in grote tuin met notelaars. Ter hoogte van de Kruisstraat lange witgeschilderde tuinmuur met penanten. Aan de oostzijde is het erf toegankelijk via ijzeren hekken tussen bakstenen penanten. Ten zuiden van het erf, imposant hoofdvolume met dubbelhuisopstand van tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Twee koetshuizen en koetsdoorrit. Links van de deur, in de hoek met het hoofdvolume, veranda uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 46366 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Burgemeester van Gilsestraat 3 (Baarle-Hertog)
Woning van de familie van Gilse, eertijds met bijhorende brouwerij, zie Vander Maelenkaart van 1854.


ID: 88986 | Bouwkundig element

Bijgebouwen bij kasteeldomein Lippensgoed

Bulscampveld 3 (Beernem)
Ommuurde tuin met een grote verzameling aan kruiden. Centraal staat een serre, volgens het kadaster daterend van 1889. Hoevegebouwen met voorliggend ommuurd erf. Gebouwen met een T-vormige opstelling. In 1893 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken en in zuidoostelijke richting uitgebreid met een koetshuis en een windmolen. Haaks erop gebouwde vleugel van 1893. Watertoren, volgens het kadaster daterend van 1893.


ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Koningen

Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.


ID: 88998 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteelsite Drie Koningen

Drie Koningen 3 (Beernem)
Paardenstal, koetshuis en wagenhuis deel uitmakend van de kasteelsite Drie Koningen, volgens het kadasteronderzoek in twee fasen opgetrokken. Paardenstal daterend van 1870. Koetshuis, gebouwd in 1892 samen met het naastliggende wagenhuis.


ID: 89020 | Bouwkundig element

Koetshuis kasteel Reigerlo

Hulstlo 1 (Beernem)
Huidige conciërgewoning bij het kasteel Reigerlo; volgens kadastergegevens in 1862 gebouwd als koetshuis en vergroot in 1882. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels. Bakstenen lijstgevel waarvan de linker- en de rechtertravee zijn voorzien van een puntgevel.


ID: 89258 | Bouwkundig element

Site Wulfsberge

Knesselarestraat 194-196 (Beernem)
De historische site bestaat uit een opperhof en een neerhof met deels gedempte omwalling en grachten, een langgerekte weide als restant van de oorspronkelijke toegangsweg, enkele beboste percelen en omliggende akkers en weiden. Op het voormalig opperhof staan het woonhuis en enkele constructies zoals stallen en bergruimtes. Ten noorden van het woonhuis ligt een boomgaard. Op het neerhof staat de hoeve met woonhuis, schuren, stallen en wagenhuis. Ten noorden ervan staat de omgebouwde en uitgebreide remise van het kasteel en een hangar. Vermelde constructies dateren deels uit de 18de eeuw en uit de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 89093 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bloemendale

Stationsstraat 62, 70, Wellingstraat 34 (Beernem)
Kasteel gebouwd in 1878 naar ontwerp van architect Louis Delacenserie, geïnspireerd op de Brugse baksteengotiek en de traditionele bak- en zandsteenstijl. Omgevend park in landschappelijke stijl met hoofdtoegang via de Wellingstraat, met neerhof, paardenstallen, koetshuis en recentere villa's waaronder een dokterspraktijk.


ID: 89094 | Bouwkundig element

Neerhof, koetshuis en paardenstal van kasteel Bloemendale

Wellingstraat 34 (Beernem)
Hoeve met U-vormige opstelling volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: twee parallelle vleugels gebouwd circa 1877 als schuur en stal deel uitmakend van het naastliggende woonhuis, later kasteel. In 1900 wordt tussen beide volumes een woonhuis gebouwd en de schuur en stal worden vanaf dan gebruikt als koetshuis. Paardenstal/koetshuis; volgens het kadaster gebouwd in 1938 als koetshuis.