Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 84440 | Bouwkundig element

Jan Couckens Kruis omgeven door linden

Sint Amandstraat (Dentergem)
Dit kruisbeeld op de hoek van de Sint-Amandsstraat en de Tieltstraat werd in de jaren 1770 opgericht door Joannes Franciscus Coucke, zoon van Gillis, pachter van het "Goed Ter Hoyen". In 1953 werd het oorspronkelijke houten kruis vervangen door de huidige gietijzeren versie.


ID: 84385 | Bouwkundig element

Wegkruis Kruis Gillis Van den Heede

Tieltseweg (Dentergem)
Wegkruis "Kruis Gillis Van den Heede" op de hoek met de Meulebekestraat. Het kruis wordt op historische kaarten met verschillende namen vermeld: op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Croix Bovyn", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Calv. De Devenyn". Het kruis dateert waarschijnlijk van 1769 en is opgericht ter nagedachtenis van burgemeester (voor het eerst in 1728) Gillis Van den Heede. Deze zou hier in 1751 zijn vermoord en begraven.


ID: 84490 | Bouwkundig element

Beeldbepalende gekoppelde burgerhuizen

Vaerestraat 21-23 (Dentergem)
Beeldbepalende bebouwing gelegen in een bocht op de as van de Heuvelhoekstraat. Nummer 23 met oudere kern: minimaal opklimmend tot vóór 1830 (zie Primitief Kadasterplan). In 1929 is het pand eigendom van Maurice Goeminne, vlashandelaar, die rechts ervan een magazijn bouwt. Koppelwoning bestaande uit twee nagenoeg identieke dubbelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint. Beide panden met rondboogdeur met erboven een oculus. Rechts van nummer 23 een kruisbeeld tegen een bakstenen muur met halfronde afwerking.


ID: 84630 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met kerkhof

Wapenplaats (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.


ID: 84399 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Wontergemstraat (Dentergem)
In 1951 wordt het kerkhof aan de kerk overgebracht naar hier. Een centrale as met op het einde een calvarie wordt geflankeerd door kegelvormig gesnoeide coniferen.


ID: 84402 | Bouwkundig element

Wegkruis op de hoek met de Puymoortelstraat

Wontergemstraat (Dentergem)
Wegkruis op de hoek met de Puymoortelstraat. Staat op de Atlas der Buurtwegen (1843) vermeld als "Hoedeghem Kruys" op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Heedeghem Kruis". De naam "He(e)deghem" verwijst naar een familie Van Hedeghem die in de 15de eeuw in deze omgeving een hofstede bewoonde. Houten kruis onder afdak, witbeschilderd houten kruisbeeld, gelegen in een met hekjes afgebakend perk.


ID: 75528 | Bouwkundig element

Kapel van het Heilig Kruis

Kruisberg 18 (Dessel)
Eenvoudig rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën onder zadeldak met ijzeren kruis. Achterin gelegen, op een kunstmatige verhevenheid en omgeven door eiken en linden.


ID: 135237 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Destelbergen en Sint-Amandsberg

Beukendreef, Eenbeekstraat, Frans Heynderycxrede, Kerkkouterrede, Kerkstraat, Kromrede, Kwadenplasstraat, Volderrede, Zevensterrede (Destelbergen), Alfons Braeckmanlaan, Ledestraat (Gent)
In Destelbergen ligt een ensemble van de kastelen Te Lande, Krabbenburg, Ter Meren, Succa en Notax met hun bijhorende parken. De kastelen zijn niet alleen historisch en landschappelijk met elkaar verbonden, ook de visuele band is heel sterk. Samen met hun aanhorigheden, hoeves, waterpartijen, parken, dreven en hovingen zijn deze kastelen een typisch voorbeeld van het voorkomen van een hele reeks kleine kasteeltjes rond Gent, behorend aan de 19de-eeuwse katoenbaronnen.


ID: 35761 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteel Runenborg

D'Haenestraat 73 (Destelbergen)
Volgens archiefgegevens aanvankelijk een kaarsenfabriekje opgericht in het tweede kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen omgevormd tot koetshuis en stallen door Legrand. Bestaande gebouwen circa 1925 door de toenmalige eigenaar, baron Roland, aangepast tot het huidige pittoreske landelijke ensemble deels uitgewerkt in vakwerkbouw met een woning links en voorts voornamelijk paardenstallen. Calvarie tegen de middentravee achter een hardstenen knielkussen versierd met guirlande.


ID: 301412 | Bouwkundig element

Bedevaartplaats Bergenkruis

Kwadenplasstraat (Destelbergen)
Bedevaartplaats Bergenkruis, gesitueerd aan de zuidkant van de Kwadenplasstraat. Halfronde ommegang van veertien kruiswegtaferelen in half verheven beeldhouwwerk van 1898 gesigneerd J. De Visscher. Voorzijde van de bedevaartplaats afgesloten door ijzeren hekken aan twee decoratief uitgewerkte vierkante bakstenen hekpijlers.