Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 38344 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Zeverenkerkstraat 1A (Deinze)
Gelegen te midden van een deels met bakstenen en deels met betonplaten ommuurd kerkhof met graftekens, met toegang tussen vierkante bakstenen pijlers. Huidige bakstenen kerk gebouwd in 1861-62 naar ontwerp van Charles 't Kindt ter vervanging van het oude, tot de 14de eeuw teruggaand kerkje dat in 1860 afgebroken werd. De in 1918 opgeblazen toren werd na de oorlog heropgebouwd.


ID: 48894 | Bouwkundig element

Wegkruis

Hoekstraat (Dendermonde)
Aan de zuidzijde van de straat, tussen nummer 25 en nummer 31, in de richting van Schoonaarde bevindt zich een 19de-eeuws ongevallenkruis of memoriekruis. Dit solitair wegkruis paalt aan de straat en staat in de wegberm aan de gracht.


ID: 48603 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegonde met ommuurd kerkhof

Mespelarestraat (Dendermonde)
Parochiekerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpspleintje. De éénbeukige kruiskerk gaat terug op een romaans zaalkerkje waarvan de oudste delen, beuk en koortje, zouden opklimmen tot het laatste kwart van de 12de eeuw. Als aanvankelijke parochiale begraafplaats, naar middeleeuwse traditie op een areaal rondom de kerk aangelegd, behield het kerkhof de ovale vorm die bij dorpskerken gebruikelijk was. Het kerkhof is begrensd door een lage bak- en natuurstenen muur.


ID: 48611 | Bouwkundig element

Hoeve met kruis

Ouburg 131 (Dendermonde)
Voormalige hoeve met gesloten aanleg, gelegen in Ouburg, een grensstraat tussen Oudegem en Mespelare leidende van Dendermonde naar Aalst. Tegen de straatgevel aangebracht merkwaardig hardstenen kruis met geprofileerde drielobbige armen en figuratief uitgehouwen Christusbeeld in het midden, boven een jaartalsteen "1869" in terracotta(?).


ID: 48794 | Bouwkundig element

Calvariekapel

Robert Ramlotstraat (Dendermonde)
Calvariekapel gelegen aan de straatkant achter laag ijzeren hek, vrijwel onmiddellijk gebouwd na afbraak in 1948 van een oudere wegkapel uit de tweede helft van de 19de eeuw op dezelfde plaats. Ondiepe kleine rechthoekige bakstenen wegkapel onder pannen zadeldak, met typerende vormgeving voor midden 20ste eeuw.


ID: 48908 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en Sint-Jozef

Schoonaardebaan (Dendermonde)
Parochiekerk van circa 1830 in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Jan Baptist Beeckman. De voorgevel van de kerk werd veel monumentaler en rijker uitgevoerd dan voorzien was in het voorontwerp. In 1857 werd het oorspronkelijke bouwvolume aan de oostzijde uitgebreid met een koor, sacristieën en een toren.


ID: 48901 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursmarus

Sint-Ursmarusstraat (Dendermonde)
De kerk heeft een driebeukig grondplan met een klein koor, geflankeerd door kleine sacristieën, een monumentale westtoren met aan weerszijden annexen onder een lessenaarsdak die lager zijn dan de eigenlijke zijbeuken. Van de gotische kerk, die omstreeks 1500 gebouwd werd, rest nog slechts de onderbouw van de vierkante westtoren.


ID: 48501 | Bouwkundig element

Veldkruis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Veldkruis, vermoedelijk daterend uit de jaren 1950, naar verluidt opgericht in opdracht van pastoor V. Stuyver. Betonnen T-vormig kruis met Christusbeeld.


ID: 84478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houtstraat 17 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Staat op Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "Ferme Baete" en op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Ferme Sergeant". Heden zijn de gebouwen volledig vernieuwd. Lange oprit geflankeerd door twee linden met op de linkse een houten kruisbeeld in neogotische stijl, mogelijk afkomstig van een andere locatie.


ID: 84340 | Bouwkundig element

Wegkruis

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Wegkruis (datum onbekend) links van nummer 51. Houten kruis met geglazuurd kruisbeeld. Aan de voet van het kruis, arduinen gedenkplaten met opschrift "AANDENKEN AAN ONZE / AFGESTORVEN VINKENIERS / MAATSCHAPPIJ LINDEZANGERS" en namen van de overledenen. Achter het kruis staat een cipres.