759 resultaten


ID: 306780 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats van Asse

Mollemseweg zonder nummer (Asse)
Naoorlogse begraafplaats gestructureerd door een lijnaanplanting van taxus en hulst leidend naar een calvarie ontworpen door Antoon Van Parys (1886-1963).


ID: 76738 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Vrijthout

Vrijthout 9-13 (Asse)
Hof te Vrijthout, in de vijftiende eeuw een leen in het bezit van de heren van Groot-Bijgaarden. Van het voorheen vrij uitgebreide complex blijven slechts fragmentarische resten die heden gesplitst zijn in meerdere woongelegenheden.


ID: 76263 | Bouwkundig element

Calvarie

Boekhoutedorp zonder nummer (Assenede)
Open calvariekapel op het voormalige kerkhof, tegen de zijgevel van het huis Boekhoutedorp 8. Hergebruik van de decoratieve zandstenen rondboogomlijsting op zuilen van het oorspronkelijk kerkportaal, heropgebouwd in 1948 door beeldhouwer L. Willems (Zelzate).


ID: 76264 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Boekhoutedorp zonder nummer (Assenede)
Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken, nieuwe begraafplaats aangelegd in 1857 in Meuleken, ten westen van de eigenlijke dorpskom.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Dorp zonder nummer (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein, door haar juiste oriƫntatie hier ongebruikelijk met het koor naar het plein gericht.


ID: 76348 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat zonder nummer (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciƫnzerabdij van Flines, tiendeheffers van de parochie sinds 1261.


ID: 76077 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Molenstraat zonder nummer (Assenede)
Achterin gelegen gemeentelijke begraafplaats. Een eerste begraafplaats buiten de dorpskom werd aangelegd in 1810. In 1895 werd de begraafplaats vergroot en afgesloten met een nieuw bakstenen toegangshek.


ID: 79283 | Bouwkundig element

Kerkhof van Kerkhove

Oude Plaats zonder nummer (Avelgem)
In oorsprong gelegen bij de in 1867 afgebroken parochiekerk, vlakbij een afgesneden Scheldemeander. Als ommuurd kerkhof reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 89219 | Bouwkundig element

Smeedijzeren wegkruis

Hoogstraat zonder nummer (Beernem)
Smeedijzeren wegkruis op bakstenen sokkel met aflopende zijkanten. Opschrift: "ST. PETRUS-OOSTVELD/WELKOM".


ID: 89377 | Bouwkundig element

Kruisbeeld binnen omhaagd perk, voorzien van knielbankje

Kauter zonder nummer (Beernem)
Kruisbeeld binnen omhaagd perk, voorzien van knielbankje. Houten kast onder pannen zadeldakje op kruisvormige staak waarop een kruisbeeld. Diende oorspronkelijk als afbakening van de parochiegrens.