Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

238 resultaten


ID: 38649 | Bouwkundig element

Godshuis de Lichtervelde

de Lichterveldestraat 1 (Nazareth)
Het Woon- en Zorgcentrum de Lichtervelde was vroeger het Godshuis de Lichtervelde, gesticht in 1875 door de zusters Kindsheid Jesu van Gent. De gebouwen werden opgetrokken in 1879-1880, onder meer met een gift van de familie de Lichtervelde, kasteelbewoners van Eke. De kapel werd toegevoegd in 1890.


ID: 38569 | Bouwkundig element

Burgerlijk Godshuis

Drapstraat 16 (Nazareth)
Neogotisch bakstenen complex, gesticht in 1878, ontworpen door architect Modeste De Noyette, met voortuintje afgesloten door een haag en laag bakstenen muurtje. Linker hekpijler met nieuw ommegangkapelletje. Hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels en voorzien van een zeshoekig houten klokkentorentje onder leien naaldspits.


ID: 9443 | Bouwkundig element

Godshuis

Brusselseheerweg 43 (Ninove)
Merkwaardige woning, schuin ingeplant aan een bocht van de straat, nabij de grens met Lieferinge. Voormalig "godshuis" of "hospitaal voor passanten", reeds vermeld in de 14de eeuw (?); in de 17de eeuw, een hospitaal voor ouderlingen.


ID: 56618 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

Zeedijk 366 (Oostende)
Vrijstaand in de duinen gelegen appartementsgebouw, oorspronkelijk "American Home for Orphan Girls Sainte Suzanne". Als volume reeds aangeduid op de in 1911 bijgewerkte kaart van het Militair Cartografisch Instituut. Huidig gebouw van 1930 naar ontwerp van architecten Armand Vanderstraeten (Leuven) en andere architect uit Braine le Comte (naam onleesbaar op bouwaanvraag); in 1949-1950 herstel van oorlogsschade naar ontwerp van architect Leon Cammaerts (Wezenbeek-Oppem, gesigneerd in postament).


ID: 36829 | Bouwkundig element

Herenhuis

Pelgrim 50 (Oosterzele)
Oorspronkelijk een herenhuis, sinds 1866 godshuis voor ouderlingen, meisjes- en bewaarschool bediend door de zusters van Opbrakel. Het hoofdgebouw aan de straat, klooster en rusthuis, van twee bouwlagen en negen traveeën, bewaart het oorspronkelijk volume en de travee-indeling van een dubbelhuis uit het derde tot vierde kwart van de 18de eeuw. Leien schilddak met klokkenstoel.


ID: 87930 | Bouwkundig element

Home voor weeskinderen

Boudewijnlaan 46 (Oostkamp)
Home voor weeskinderen, gebouwd in het begin van de jaren 1960 naar een ontwerp van architect Axel Ghyssaert. Sobere, licht betonnen constructie met witgeschilderde, bakstenen muren.


ID: 27145 | Bouwkundig element

Meisjesweeshuis

Hoogstraat 6 (Oudenaarde)
Meisjesweeshuis, gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1874. Imposante voorgevel opgetrokken uit natuursteen in een vrij eclectische classicerende stijl, van drie traveeën en twee hoge bouwlagen onder laag dak met venstertjes in de attiekverdieping. In achterbouw, schoolgebouwen met op de bovenverdieping kapel, ingehuldigd 19 juli 1948.


ID: 27632 | Bouwkundig element

Klooster zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Karel Martelstraat 86-92, Kloosterweg 1-5, 9 (Oudenaarde)
Gebouwencomplex, gevormd door het voormalig klooster van de zusters van Onze-lieve-Vrouw Visitatie. Huidig resterend complex omvat in hoofdzaak het oude klooster uit het derde kwart van de 19de eeuw met U-vormige aanleg, rechts palend aan Materplein; links naast Kloosterweg een deel van vroegere schoollokalen met refter en turnzaal op de begane grond. Hoge bakstenen vleugels van twee en een halve verdieping onder pannen schild- en zadeldaken. Vier traveeën lange, hoge kloosterkapel.


ID: 27253 | Bouwkundig element

Boudewijnstoren en Huis van Margaretha van Parma

Markt 40 (Oudenaarde)
In de 19de eeuw beschouwd als zogenaamde Boudewijnstoren, naar de toen vermeende bouwheer uit de 11de eeuw, Boudewijn V, graaf van Vlaanderen; vermoedelijk eerder een resterend deel van een romaans steen uit de 12de eeuw, namelijk een stedelijke patriciërstoren als statussymbool met aanleunende zaalbouw. Toren van Doornikse breuksteen op nagenoeg vierkant grondplan van heden vijf bouwlagen onder tentdak. Aanpalend, laatgotische voorgevel, vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw in plaats van middeleeuws zaalbouw. Onderkelderde zandsteenbouw met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 31252 | Bouwkundig element

Sint-Michielsgesticht

Duinkerkestraat 22, Sint-Annastraat 13, Werf 4-6 (Poperinge)
Bouw van het Sint-Michielsgesticht in 1765 - het oudste gedeelte van de hoofdvleugel - als huisvesting voor wezen, echter ook voorzieningen met betrekking tot zondagsonderwijs en kantonderricht. Gebouwencomplex met hoofdvleugel aan de Werf, aansluitend bij twee zijvleugels respectievelijk uitgevend in de Duinkerkestraat en de Sint-Annastraat.