Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

335 resultaten


ID: 207063 | Bouwkundig element

Molens Abbeloos

Jef Scheirsstraat 52-56 (Dendermonde)
Fabriek van veevoeders en bloem, volgens kadastergegevens in 1926 samen met een aanpalend huis opgericht door Odilon en Frans Abbeloos op de plaats van een voormalig tegelfabriek. Massief roodbakstenen volume van vijf traveeën en vier bouwlagen boven een kelderverdieping. Voorgevel geritmeerd door lisenen, aan noordzijde geflankeerd door een hoger oplopende jongere toren.


ID: 48677 | Bouwkundig element

Villa

Jozef De Troetselstraat 33 (Dendermonde)
Villa en voormalig maalderijgebouw, gelegen aan een bocht van de straat. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1939. Voortuin afgezet met een lage bakstenen muur onder ezelsrug. Vrijstaande woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder pseudomansardedak. Bedrijfsgebouw op L-vormig grondplan.


ID: 48652 | Bouwkundig element

Maalderij en molenaarswoning

Ouburg 132 (Dendermonde)
Op voormalige windmolensite, in de volksmond gekend als "Maalderij Veldeman". De stenen korenwindmolen en bijhorende molenaarswoning waren in 1819 in bezit van molenaar Pierre Matthys.


ID: 48701 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Schoonaardebaan 63 (Dendermonde)
Het primitief kadasterplan van 1829 toont op deze locatie een woning op L-vormig grondplan en een achtergelegen brouwerij. Brouwerswoning en site van de voormalige brouwerij G. Blancquaert. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, met links een bijkomende poorttravee. Aan de binnenplaats, maalderij bestaande uit drie aanpalende gebouwen, bijgebouw, bakstenen schoorsteen met ijzeren banden op een hoge vierkante onderbouw en schuur met centrale poort en rechthoekige staldeuren.


ID: 48405 | Bouwkundig element

Maalderij en olieslagerij Westelinck

Zandstraat (Dendermonde)
In 1857 werd een olieslagerij opgericht, op een perceel waar sinds 1844 een stenen koren- en oliewindmolen stond gebouwd. Achterin gelegen bedrijfsgebouwen bereikbaar via een gekasseid pad waarlangs toegang via ijzeren hek. Verankerde fabrieksgebouwen uit voornamelijk donkerrode bakstenen van twee bouwlagen onder snijdende vernieuwde zadeldaken, in U-vorm rondom een koer geplaatst. Vierkante schoorsteen van 1857.


ID: 84428 | Bouwkundig element

Maalderij en moderne woning

Dujardinstraat 7 (Dentergem)
Vroegere stoomkorenmolen met losstaande vierkante fabrieksschouw, volgens het kadaster opgetrokken circa 1885 door Carolus-Philippus Lauwers, pachter van de windmolen van de heerlijkheid "Ter Hoyen" aan de Tieltstraat. Oorspronkelijk opgetrokken in bruine baksteen met steekboogvormige muuropeningen. Ten oosten ervan moderne woning.


ID: 35890 | Bouwkundig element

Site Remuemolen

Loveldstraat 39 (Destelbergen)
Site met molenaarswoning, maalderij en romp van een stenen beltmolen met doorgang. De naam Remuemolen is genoemd naar de familie, die sinds de tweede helft van de 20ste eeuw eigenaar is. De stenen bergmolen werd in 1867-1868 opgetrokken als korenmolen. Naast de molen werd in 1884 een stoommaalderij gebouwd. De boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak dateert uit de 19de eeuw.


ID: 21493 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Dorpsstraat 5 (Diepenbeek)
Boerenburgerhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit de 19de eeuw. In achterbouw, palend aan de Kogelstraat: de voormalige bakkerij en mechanische maalderij Koelen, ontstaan einde 19de eeuw.


ID: 21594 | Bouwkundig element

Graanmolen

Stationsstraat 16 (Diepenbeek)
De voormalige mechanische graanmolen van de Weduwe Hendrik Beeken, opgericht in 1922 en buiten bedrijf sedert 1971, is gelegen achter het woonhuis.


ID: 135137 | Landschappelijk geheel

IJzervallei tussen Diksmuide en Stuivekenskerke

Beerst, Diksmuide, Kaaskerke, Keiem, Stuivekenskerke (Diksmuide)
Dit gebied omvat de Ijzervallei tussen Diksmuide en Stuivekenskerke met aansluitend enkele waardevolle graslandcomplexen en de historische kern van Stuivekenskerke. De Handzamevaart is één van de grotere zijbeken en mondt ter hoogte van Diksmuide in de Ijzer uit. De gekanaliseerde en rechtgetrokken Ijzer stroomafwaarts van Diksmuide heeft zeer lang onder invloed van de zee gelegen en is pas vanaf de middeleeuwen bedijkt geweest wat ontginning van aangrenzende gronden mogelijk maakte. In de ondergrond treft veenlagen aan die bedekt zijn door sedimenten van de latere overstromingsfasen. De Ijzer is langs weerszijden bedijkt maar vertoont nog een bochtig verloop met enkele meanders. De dijken dateren waarschijnlijk uit de 11de eeuw en worden her en der geaccentueerd door bomenrijen. De Ijzertoren en een voormalige maalderij vormen een opvallende bakens in de wijde omgeving.