Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

335 resultaten


ID: 77516 | Bouwkundig element

Vrijstaand molenaarshuis van Leopold Debruyne

Schaakstraat 93 (Brugge)
Vrijstaand molenaarshuis van Leopold Debruyne in 1905 ontworpen door architect Walter Van Robays (Sint-Kruis). Naast het woonhuis ook bouwen van een maalderij, stallingen, een wagenhuis, bakhuis en winkel.


ID: 75143 | Bouwkundig element

Interbellumwoning met maalderij

Zandstraat 137 (Brugge)
Woonhuis met achterliggende gebouwen van een maalderij van 1937 naar ontwerp van architect Raf Gellynck (Brugge).


ID: 44533 | Bouwkundig element

Burgerhuis en maalderij Van den Bossche

Houtenmolenstraat 14-16 (Buggenhout)
De woning is een mooi voorbeeld van een statisch neoclassicistisch burgerhuis uit het einde van de 19de eeuw. Het telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak vooraan en een schilddak met ijzeren vorstkam en windwijzer boven de latere uitbreiding achteraan. Het voormalige maalderijgebouw, ingeplant aan de straat links van het woonhuis, is een langgestrekt bakstenen gebouw van zes traveeën onder een pannen zadeldak en werd samen met het woonhuis ontpleisterd.


ID: 44568 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Kasteelstraat 214-216 (Buggenhout)
Oprichting in 1927 van de modelhoeve van de Belgische Boerenbond onder leiding van ingenieur J. Steps. Achterin gelegen hoevecomplex met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid en beboomd erf met omlopend gekasseid pad en toegankelijk via een gekasseide beukendreef ten zuiden van het gebouwencomplex. Ten noorden en ten zuiden, ruime schuren, stallen en bergingen, opgetrokken uit baksteen.


ID: 44583 | Bouwkundig element

Patattenmolen met maalderij en molenaarswoning

Krapstraat 161 (Buggenhout)
De Patattenmolen of Plaatsemolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (oorspronkelijk grondzeiler, later bergmolen) met een elektromechanische maalderij van 1921 en een molenaarswoning met stallen van 1864.


ID: 78875 | Bouwkundig element

Dorpsmolen van Oostkerke met maalderij

Eienbroekstraat 3 (Damme)
De Dorpsmolen van Oostkerke of Molen van Thooft is een stenen bergmolen, die in 1875 werd opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten staakmolen. Tegen de molenromp is de mechanische maalderij uit het interbellum bewaard.


ID: 78758 | Bouwkundig element

Molen van Hoeke met maalderij

Natiënlaan 19-21, 19A (Damme)
De molen van Hoeke is een stenen bergmolen, opgetrokken in 1840 op een historische molensite ter hoogte van Hoekebrug. Ten oosten van de molen ligt een mechanische maalderij uit 1923 met ingewerkte nis met Mariabeeldje, met daarachter bebouwing dat gegroeid is uit en rond de voormalige molenaarswoning.


ID: 78923 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vriezeganzenstraat 2 (Damme)
Hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. Stal, dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 86396 | Bouwkundig element

Villa met veevoederbedrijf

Paanderstraat 40-42 (Deerlijk)
Vrijstaande villa met veevoederbedrijf. Woonhuis met achterliggende maalderij opgetrokken circa 1935 door handelaar F. Cloet-Sagaert zie kadastrale gegevens. In 1941 wordt het woonhuis uitgebreid en in 1953 en 1954 de maalderij. Thans vernieuwd gebouwenbestand.


ID: 86519 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Geest en Ter Zande met machinegebouwen

Waregemstraat 476 (Deerlijk)
Molenerf bepaald door de bakstenen stellingmolen van 1888, de maalderij met stoommachine en schoorsteen van 1898 en de kleine dwarsschuur met wagenhuis. De stenen molen vervangt een in 1888 afgebrande staakmolen. De naam Ter Geest en Te Zande voor de olie- en graanwindmolen is de samenstelling van "Molen Te Zande" – een rond 1888 verdwenen staakmolen, verder naar het westen - en de heerlijkheid "Ter Geest", waaronder de voorganger van de huidige molen ressorteerde. Deze toponiemen verwijzen naar de zandige heuvelrug waarop beide molens gebouwd werden. De volkse benaming Klerksken molen verwijst naar de molenaarsfamilie Declercq die nog steeds eigenaar is. Ter Geest en Te Zande is de laatste van zeven windmolens die rond 1850 in Deerlijk draaiden. De molen en de hoge schoorsteen van de maalderij vormen een baken in het intussen grotendeels verstedelijkt landschap aan de dorpsrand.