Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

118 resultaten


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.


ID: 74035 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wolfskerke 25 (Brakel)
Huidige hoevegebouwen met U-vormige aanleg uit begin en eind 19de eeuw, teruggaand op een oudere gesloten hoeve. Bakstenen hekpijlers aan de erftoegang tegenover de poort met doorrit in het lange bedrijfsgebouw met stallen; rechthoekige binnenplaats geopend naar het zuidoosten en met brede gekasseide strook voor de stallen.


ID: 57847 | Bouwkundig element

Hoeve 't Land van Belofte

Oostendse Steenweg 229 (Brugge)
Het huidig uitzicht van het gebouwenbestand komt grosso modo overeen met het gebouwenbestand afgebeeld op de kopie van de vermoedelijk 18de-eeuwse kaart. Het boerenhuis met geïncorporeerde stal- en schuurvleugel is afgedekt met een ongelijkmatig zadeldak bedekt met Vlaamse pannen.


ID: 78757 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Houcke Boven

Natiënlaan 15A (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, waarvan de huidige gebouwen dateren van de 18de, 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), deels witgekalkte volumes met rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Langgestrekt, in kern wellicht 18de-eeuws, witgekalkt boerenhuis met links geïncorporeerd "boterhuisje". Aansluitend wagenhuis, schuur en koeienstal. In het verlengde, een zomerkeuken met bakoven. Tussen voormalige paardenstal en boerenhuis, mestvaalt.


ID: 75547 | Bouwkundig element

Hoeven Reinaerthof en Heilicht

Stenehei 58-60 (Dessel)
Hoeven gebouwd in 1951-1953 naar ontwerp van J. Verlinden in opdracht van de Nationale Maatschappij van de Kleine Landeigendom.


ID: 8312 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Keerstraat 255 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met witgeschilderde gebouwen op gepikte plint, diverse volumes, onder zadeldaken; gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt. Inrijpoort opgenomen in de stalvleugel, melkhuisje met voetgangersdeurtje. Eénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype van zeven traveeën onder zadeldak, gedateerd 1823. In het voortuintje aan de straatkant, bakstenen Sint-Lambertuskapelletje onder zadeldak op rechthoekige plattegrond en driezijdige sluiting.


ID: 36120 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Heilige Donatusstraat 9 (Gavere)
Imposant en heden volledig gesloten hoevecomplex met bakstenen gebouwen geschikt rondom een rechthoekig binnenerf, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Woonvleugel met rechts oorspronkelijk woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met muurvlechtingen in de zijpuntgevels en klokkenstoel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26211 | Bouwkundig element

Hof ten Broecke

Broekkantstraat 19-25 (Gent)
Hof ten Broecke, reeds vermeld in 1375 en eigendom van de pitantie of infirmerie van de Sint-Pietersabdij. Ook Invalidenhof genoemd. Ten westen, woonhuis met verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten en zuiden van het erf L-vormig volume met voormalige stallen en schuur; een melkhuisje ten noorden aan de straat.


ID: 26861 | Bouwkundig element

Hoeve

Putstraat 29 (Gent)
Hoevecomplex met oudste deel vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw, met ten noorden het woonhuis, ten zuiden stallen en ten westen ruime aanhorigheden en stallen. Met gras begroeid en beboomd erf. Woonhuis bestaande uit drie delen en vermoedelijk daterend uit drie verschillende bouwperiodes.


ID: 21680 | Bouwkundig element

Kloosterhoeve

Truilingenstraat 17 (Gingelom)
Voormalige kloosterhoeve, tijdens de Franse bezetting onteigend en verkocht. Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met geplaveide binnenplaats met onregelmatige vorm, en poortgebouw aan de straat.