Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

605 resultaten


ID: 44598 | Bouwkundig element

Wiesbeekhoeve

Wiesbeek 25 (Buggenhout)
Imposant voormalig hoevecomplex en paardenstoeterij opgericht in 1914-1915 door Cesar Temmerman op de plaats van de oude Wiesbeekhoeve, een historische pachthoeve teruggaande tot het vroegmiddeleeuwse Heysterghem. Semigesloten complex op vierkante plattegrond met woonhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag ten noordwesten, poortgebouw en aanpalende schuur ten noordoosten, stallen ten zuidoosten en ruime paardenstallen ten zuidwesten. Gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt, nu vijver met beplanting eromheen.


ID: 78890 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koolkerkesteenweg 74 (Damme)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, in L-vormige schikking op een onverhard erf met mestvaalt. De site wordt aangeduid op de kaart van Pourbus van het Brugse Vrije (1561-1571) en op de kaart van Ferraris (1770-1778). Witgekalkt woonhuis met hoogkamer onder hogere nok, waarin de zolderingen met moer- en kinderbalken vermoedelijk 17de-eeuws zijn. Het huis is aan beide zijden door stallen in bruine baksteenbouw voortgezet. Haaks op de hoofdvleugel, een dwarsschuur.


ID: 78757 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Houcke Boven

Natiënlaan 15A (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, waarvan de huidige gebouwen dateren van de 18de, 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), deels witgekalkte volumes met rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Langgestrekt, in kern wellicht 18de-eeuws, witgekalkt boerenhuis met links geïncorporeerd "boterhuisje". Aansluitend wagenhuis, schuur en koeienstal. In het verlengde, een zomerkeuken met bakoven. Tussen voormalige paardenstal en boerenhuis, mestvaalt.


ID: 78836 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nonnendijk 2 (Damme)
19de-eeuwse hoeve met losse, witgekalkte bestanddelen, zijnde het boerenhuis met opkamer van twee traveeën links van de ingang, en een lang schuurvolume met geïncorporeerde stal, gekenmerkt door luchtgleuven in de zijpuntgevel, onleesbare datumsteen. Onverhard erf met vaalt. Bunkers uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 54532 | Bouwkundig element

Hoeve 't Zwaluwnest

Bredeweg 131 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve 't Zwaluwnest", zie opschrift en toegankelijk via een lange, geasfalteerde oprit.


ID: 54533 | Bouwkundig element

Hoeve Frederikshof

Bredeweg 133 (De Haan)
Hoeve met losse bestanddelen "FREDERIKSHOF" (zie houten bord), toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee parallelle gebouwen gelegen in een omhaagd perceel.


ID: 54631 | Bouwkundig element

Hoeve De Teghelrie

Lepelemstraat 52 (De Haan)
Hoeve aan de straat gelegen, zogenaamd "De Teghelrie" ook "den Tegelhoven" genoemd, in de ommeloper van 1554 staat "daer wylent een teghelrije up stondt". De naam houdt verband met een plaatselijke steenbakkerij waar het nabij gewonnen turf als tegels werd gebakken.


ID: 54593 | Bouwkundig element

Populierenhof

Vosseslag 23 (De Haan)
Dwars op de straat georiënteerde langgestrekte hoeve met geïncorporeerde stal en schuur. De hoeve gaat zeker terug tot vóór de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 54644 | Bouwkundig element

Kapelhof

Warvinge 25 (De Haan)
Dorsphoeve, een voormalig schaapsgoed "KAPELHOF" zie houten bord. Gelegen in de dorpskom van Vlissegem vlakbij de kerk en met het boerenhuis opgenomen in de aaneengesloten bebouwing langs de straat.


ID: 16282 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen

Smekaertstraat 33 (De Panne)
Oorspronkelijk omwalde (zie rest van wal ten oosten van erf) hoeve met losse opstelling van de gebouwen, gelegen ten westen van kanaal Duinkerke-Veurne.