Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

605 resultaten


ID: 2481 | Bouwkundig element

Hottentothoeve

Cassenbroek 1 (Bonheiden)
Naar verluidt oorspronkelijk horend bij het oud goed van Calsterbroek en opklimmend tot begin 18de eeuw. Achterin, aan een aarden weg gelegen 19de-eeuws(?) woonstalhuis onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met parallelle 18de-eeuwse schuur onder schilddak (Vlaamse pannen).


ID: 31736 | Bouwkundig element

Rode Hoeve

Alfonsstraat 62 (Borgloon)
Op de Ferrariskaart afgebeeld als een gesloten geheel, in de Atlas van de Buurtwegen als semi-gesloten. Heden gesloten hoeve; bakstenen complex rond een rechthoekig gekasseid erf met centrale mestvaalt.


ID: 31968 | Bouwkundig element

Kruisherenklooster van Colen

Colenstraat 1, 1A (Borgloon)
Voormalig kruisherenklooster van Colen, heden abdij Mariënlof. Het klooster van Kolen wordt gesticht door Maria van Colen, dochter van Abraham van Colen en Oda Roefs.


ID: 31892 | Bouwkundig element

Domein Fonteinhof

Fonteinhof 1-2 (Borgloon)
De voormalige herenhoeve Fonteinhof is toegankelijk via een lindendreef. Het semi-gesloten complex omvat een poortvleugel, een residentiële vleugel, een pachterswoning en voormalige stallen en een dwarsschuur.


ID: 31948 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Helshovenstraat 18 (Borgloon)
Gesloten hoeve met oude inplanting, als langgestrekt aangeduid op de Ferrariskaart , waarschijnlijk in 1832 geëvolueerd tot gesloten hoeve opgetekend in de Atlas van de Buurtwegen.


ID: 31925 | Bouwkundig element

Hoenshovenmolen

Hoenshovenstraat 5 (Borgloon)
Zogenaamde "Hoenshovenmolen", voormalige watermolen op de Herk. Voor het eerst vermeld in het tweede kwart van de 15de eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een gesloten complex, zogenaamd "Hons Meulen"


ID: 31874 | Bouwkundig element

Kasteel van Gorsleeuw met kasteelhoeve

Hoogstraat 33-35 (Borgloon)
Het kasteel was de residentie van de heren van Gorsleeuw.


ID: 31993 | Bouwkundig element

Cijnshof De Klee

Kleestraat 18 (Borgloon)
Het cijnshof De Klee is één van de historische laathoven op het grondgebied van Kuttekoven. Het huidige gesloten hoevecomplex dateert van de tweede helft van de 19de eeuw, met een 17de-eeuwse kern.


ID: 31937 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Langegrachtstraat 4-6 (Borgloon)
Het gaat hier waarschijnlijk om de oude, 17de-eeuwse kern van de hoeve, die nog slechts blijkt uit de hergebruikte, S-vormige muurankers in de poortvleugel.


ID: 73918 | Bouwkundig element

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.