Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 300946 | Landschappelijk geheel

Slagveld van Halen

Lanciersstraat (Halen)
Het slagveld van Halen bevindt zich in het openruimtegebied ten westen van Halen in Limburg. Op 12 augustus 1914 kwam het daar tot een treffen tussen Belgische en Duitse troepen tijdens de doortocht van het Duitse leger door België, een week na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding was de verkenning door de Duitse cavalarie naar de posities van het Belgische leger bij de Gete. Het slagveld omvat de locaties van de cavaleriecharges en de verdedigingsposities in wat als (één van) de laatste traditionele veldslagen de militaire geschiedenis zou ingaan. De slag demonstreerde hoezeer de rol van de traditionele cavalerie bij het begin van de 20ste eeuw was uitgespeeld.


ID: 21801 | Bouwkundig element

Zelker-molen

Zelemstraat 7 (Halen)
Watermolen op de Velpe, thans onbewoond, gelegen ten noorden van de kerk. Sterk verbouwde en aangepaste bakstenen gebouwen onder zadeldaken.


ID: 21781 | Bouwkundig element

Watermolen op de Gete

Zwarte Duivelsstraat 35 (Halen)
Complex geheel, omvattende molenaarshuis, molenhuis en dienstgebouwen. Twee naast elkaar gelegen diephuizen met zadeldak.


ID: 39573 | Bouwkundig element

Hof te Lorik

Pachtersweg 150 (Halle)
Belangrijk hoevecomplex met mooi volumespel der gewitte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldakken, gelegen omheen een groot geplaveid erf. Twee identieke poorten onder ijzeren latei geven toegang tot het erf en tot de weilanden.


ID: 85317 | Bouwkundig element

Romp van oliewindmolen De Groten Dorst

Driegotenkouter 28A (Hamme)
Ingekorte romp van de stenen oliewindmolen "De Groten Dorst", van het type bovenkruier (grondzeiler), opgericht voor 1775.


ID: 301112 | Bouwkundig element

Omgeving windmolen De Grote Napoleon

Gasmeterstraat, Guillaumestraat, Kanunnik De Meyerlaan, Kazernestraat, Kleine Gasmeterstraat, Molenaarsdreef, Nijverheidstraat, Posthoornplein, Posthoornstraat, Rozenhoed, Strijderslaan (Hamme)
De omgeving rond de windmolen De Grote Napoleon bestaat uit de molenaarswoning en de dienstgebouwen bij de windmolen, vrijstaande villa’s in de ruimere omgeving en aan de rand van het dorpsgezicht rijwoningen.


ID: 85493 | Bouwkundig element

Windmolen De Grote Napoleon

Posthoornplein (Hamme)
Windmolen De Grote Napoleon is een vroeg 19de-eeuwse stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen). De molen is het enige nog volledig bewaarde exemplaar van de 22 windmolens die ooit in Hamme gestaan hebben.


ID: 85698 | Bouwkundig element

Getijdenwatermolen Watermeulen

Waterstraat 36 (Hamme)
De molen zou in 1452 afgebrand zijn tijdens de Gentse opstand tegen Filips de Goede. Wellicht werd de molen kort na 1523 heropgebouwd en maalvaardig gemaakt. De Watermolen was een koren- of bloemmolen van het type onderslagmolen. Links aan het watermolengebouw palende woning. Haaks op het voorerf aansluitende stal.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 80092 | Bouwkundig element

Watermolen 't Mulke

Molendijk 45 (Hamont-Achel)
Watermolen van het onderslagtype, aan de Warmbeek, één der banmolens van de heerlijkheid Grevenbroek, waar koren en boekweit werd gemalen.