Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 9825 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met watermolen

Molenhoek 14 (Zottegem)
Gesloten hoeve met nog werkende watermolen, gelegen aan de Traveinsbeek en beschaduwd door een linde. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een gekasseid rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in stalvleugel. Oud molengebouw van twee traveeën en twee bouwlagen met gecementeerde erfgevel met overgenomen datering 1623. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw kende de molen tal van uitbreidingen.


ID: 83589 | Bouwkundig element

Romp van Nieuwpoortmolen

Nieuwpoortmolen 1 (Zottegem)
De Nieuwpoortmolen is een vroeg 20ste-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) waarvan enkel de romp bewaard bleef, gelegen op een hoogte met omringende populieren.


ID: 83590 | Bouwkundig element

Romp van de Stenen Molen

Stenenmolen (Zottegem)
Romp van een stenen koren- en oliemolen uit de 18de eeuw (circa 1770) van het type bovenkruier (grondzeiler).


ID: 200273 | Bouwkundig element

Kasteel van Dormaal en watermolen

Grote Steenweg 68-72 (Zoutleeuw)
In 1765-1768 werd een nieuw classicistisch kasteel gebouwd, het huidige U-vormige complex, met kasteel en watermolen grenst aan de Molenbeek.


ID: 307084 | Bouwkundig element

Hof ten Rhode

Hof ten Rhode 1 (Zoutleeuw)
Hof ten Rhode is een historische, omwalde hoevesite, teruggaand tot een ontginningscentrum dat in de 12de eeuw werd opgericht door de Parkabdij uit Heverlee. Vandaag betreft het een gesloten hoeve met het statige woonhuis van 1914-1916 in de zuidwestelijke hoek. Ten oosten ervan aansluitende stallen, die net als de noordelijke stalvleugel en oostelijke dwarsschuur dateren uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Ook de in zuidoostelijke hoek langs de dwarsschuur aangebouwde rosmolen moet uit deze periode dateren. Het meest recente volume is de westelijke stalvleugel uit het midden van de 20ste eeuw.


ID: 57979 | Bouwkundig element

Site van de Grote Molen van de Meetkerkse Moeren

Biezenstraat 3 (Zuienkerke)
De Grote Molen van de Meetkerkse Moeren dateert in zijn huidige vorm van 1811. De poldermolen maalt met een houten scheprad water op in een deels overwelfde watergang die in verbinding staat met de hoger gelegen Blankenbergse Vaart. Het is de enige bewaarde molen van dit type in Vlaanderen. Een gewelfde bakstenen boogbrug over het Moerzwin biedt toegang tot de site met poldermolen en molenaarshoeve, molenaarshuis met aansluitende vroegere stallen en vrijstaand nutsgebouw.


ID: 308201 | Bouwkundig element

Windmolen De Brauwere

Blankenbergse Dijk Noord (Zuienkerke)
De dorpsmolen van Zuienkerke, beter bekend als molen De Brauwere, was een korenwindmolen van het type standaardmolen met open voet die teruggaat tot de 15de eeuw, maar die in 1947 gesloopt werd.


ID: 58110 | Bouwkundig element

Hoeves De Stove en De Groote Stove

Nieuwe Steenweg 138-140 (Zuienkerke)
Beide hoeves al vermeld in 1690 als pachthoeves van het Brugse Sint-Janshospitaal. Grote hoeves met losse, witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken; boerenwoningen met opkamer; nummer 138 met omwalling. Huidige gebouwen in kern zeker 18de-eeuws, maar werden eind 20ste eeuw omgebouwd. Nummer 140 met gedateerd wagenhuis 1716 en de rosmolen die in 1856 op dit erf werd gebouwd is deels bewaard.


ID: 57947 | Bouwkundig element

Bakstenen teerlingen van de Westmolen

Oostendse Steenweg (Zuienkerke)
Vier bakstenen teerlingen herinneren nog aan de verdwenen Westmolen of Schietchampettermolen. De teerlingen bevinden zich op een weideperceel tussen de Oostendse Steenweg en de Noordede.


ID: 58014 | Bouwkundig element

't Hoog Kamerke

Oostendse Steenweg 53 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen met centraal op het erf gelegen rosmolen en lange erfoprit. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571. De eerste vermelding van de hoeve dateert van 1661. Boerenwoning van het langgeveltype, witgekalkt met gepekte plint onder pannen zadeldak met opkamertraveeën en traveeën van anderhalve bouwlaag met halfronde vensters op bovenverdieping. Recente verbouwingen, stal en wagenhuis onder zelfde zadeldak, wellicht 19de-eeuws. Achtzijdige rosmolen, gebouwd in 1880 afgedekt met golfplaten.