Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 14572 | Bouwkundig element

Bergmolen

Molenheide (Zandhoven)
De Bergmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), gebouwd omstreeks 1840 en verhoogd in 1877. De molen bleef in gebruik tot 1959 en werd in 1995-1999 maalvaardig gerestaureerd. Andere namen voor deze molen verwijzen naar een toponiem (Heiblokmolen), de laatste beroepsmolenaar (Voetsmolen) of het bouwmateriaal (Stenen Molen).


ID: 308040 | Bouwkundig element

Windmolen Zeldenrust

Vierselbaan 111 (Zandhoven)
Zeldenrust is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), gebouwd in 1986 (romp) en 1997 (gelaste roeden).


ID: 40879 | Bouwkundig element

Stockmansmolen

Hector Henneaulaan 164 (Zaventem)
Middenslag-watermolen die dienst deed als korenmolen en qua oorsprong opklimt tot de 13de eeuw, de enige bewaarde van de zeven watermolens die Zaventem eertijds telde op de Woluwe.


ID: 216082 | Bouwkundig element

Heystvaartmolen

Tramlaan 478-484 (Zaventem)
Verbouwde watermolen als melkerij geregistreerd in 1899, heden herbestemming tot woningen waarbij de melkerij- en moleninrichting volledig werden verwijderd.


ID: 209306 | Bouwkundig element

Romp van de Plaetsemolen met maalderij

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 209744 | Bouwkundig element

Romp van de Termotemolen met dorpswoning

Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw. Het dubbelhuis in donkere, verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209998 | Bouwkundig element

Bijgebouwen  De Watermolen

Torhoutsesteenweg 11 (Zedelgem)
De bouw van de herberg met watermolen zou teruggaan tot het einde van de 17de eeuw en verband houden met de drooglegging van de moerassige vijvers in de omgeving. De bebouwing wordt opgetrokken langs de toenmalige "Torhoutschen Brugghewegh", op de kruising met de Watermolenbeek. Omwille van het geringe verval van de beek wordt in 1727 de molenactiviteit gestaakt en het gebouw verder als herberg en hofstede uitgebaat. Bij een heraanleg en rechttrekken van de bocht in 1956 wordt de herberg met woonhuis afgebroken. De bijgebouwen blijven behouden. Witbeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) omgeven door grasvelden. Dwarsschuur met asemspleten en stallingen.


ID: 84106 | Bouwkundig element

Romp van de Doginnemolen

Langevelde 103 (Zele)
Romp van de zogenaamde Doginnemolen of Daeginnemolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd voor 1834 op een voormalig molenaarshof dat mogelijk teruggaat tot de 16de eeuw.


ID: 61116 | Bouwkundig element

Romp van de Kattemolen

Molenstraat 36 (Zelzate)
Romp van de Kattemolen, een stenen bergmolen met inrijpoort, in 1872 opgetrokken in de wijk De Katte. De romp is herbestemd tot woning.


ID: 40996 | Bouwkundig element

Watermolen van het Steen

Steendreef 64 (Zemst)
Voormalige watermolen opklimmend tot de 17de eeuw, L-vormige constructie van bak- en zandsteen onder zadeldak.