Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4320 resultaten


ID: 16139 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan met brouwerij

Krombekestraat 2A-B (Alveringem)
Zichtbepalend hoekhuis op de kruising van de Krombeke- en Zwanestraat. Verleende haar naam aan laatst genoemde.


ID: 16144 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

Krombekestraat 74 (Alveringem)
Rijhuis met smidse, gelegen op de grens Stavele-Roesbrugge in gehucht zogenaamd "Hondspoot". Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zacht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 15902 | Bouwkundig element

Brouckmolen

Lindestraat 13 (Alveringem)
De Brouckmolen is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Aanvankelijk fungeerde de molen als olie- en als korenmolen, maar na enkele decennia werd de olieslagerij afgestoten en bleef enkel de graanmolen operationeel.


ID: 16077 | Bouwkundig element

Gehucht Clachoire

Lostraat 7-9, 10-13, 14 (Alveringem)
Losse groepering van arbeiderswoningen onder meer herberg en voormalige herbergen, van één bouwlaag onder zadeldaken voornamelijk met nok parallel aan de straat, doch in- en uitspringend ten opzichte van elkaar.


ID: 16442 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Molenstraat 1 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen nabij de baan; oprit gemarkeerd door bakstenen, vierkante hekpijler op sokkel; boomgaard aan straatzijde; aangepast 19de-eeuws ensemble.


ID: 16091 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stavelestraat 13 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard U-vormig erf; gekasseid looppad van vroegere "paardenmanege"; siertuintje voor het boerenhuis. Ten zuiden, rest van omwalling. Ten zuidwesten, erfoprit via schuurpoort.


ID: 16377 | Bouwkundig element

Hoeve Moeshof

Steendamstraat 6 (Alveringem)
Semigesloten hoeve met U-vormig opstelling van schuur en stallen rondom een met gras begroeid erf; grote vaalt en voormalige rosmolen ten noordwesten van laatstgenoemde. Grote witgekalkte volumes van verankerde bakstenen onder pannen zadeldaken. Zichtbepalend, voor de streek eerder zeldzaam hoevetype.


ID: 15947 | Bouwkundig element

Herenhuis en brouwerij

Weegschede 6 (Alveringem)
Ten opzichte van de rooilijn vooruitspringend herenhuis met rechts aanpalende voormalige brouwerij. Neoclassicistisch getint breedhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rechts, voormalige brouwerij met straatgevel van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw.


ID: 16160 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Zwanestraat 3, 3A-C (Alveringem)
Burgerhuis met aanpalende brouwerij (?) links en kleine tuin rechts. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1895 door middel van baksteenkoppen in rechter zijgevel.


ID: 135063 | Landschappelijk geheel

Brakwaterschorren langsheen de Schelde ten noorden van Antwerpen

Antwerpen, Zandvliet (Antwerpen), Doel, Kallo, Kieldrecht (Beveren)
De brakwaterslikken en schorren langs beide oevers van de Schelde staan onder invloed van het getijdenregime van de Schelde en zijn vroeger in cultuur geweest in de vorm van intensieve begrazing, getuige de nog aanwezige greppelpatronen en dijkstructuren in het gebied. De overgang van de rivier naar de slikken en verder naar de hogere schorren en dijken zorgt voor een zeer gradiëntenrijk landschap met een gevarieerde en zeldzame flora. Het polderdorp Doel wordt gekenmerkt door een geometrische aanleg die sinds 1612 niet meer gewijzigd werd. In de latere Prosperpolder gaan de ‘Antoniushoeve’, het ‘Groothof’, alsook de ‘Prosperhoeve’ allen terug tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Op een strategische locatie langs de Schelde werden tijdens de Tachtigjarige oorlog de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek gebouwd ter verdediging van Antwerpen.