Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2932 resultaten


ID: 12441 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus met kerkhof

Laar (Aartselaar)
Classicistische kruiskerk met ommuurd kerkhof, gelegen aan de zuidzijde van het dorpsplein.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 38814 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Essene-Kerkplein (Affligem)
Inplanting op een heuvel met omringend, gedesaffecteerd kerkhof. Grosso modo neoclassicistisch gebouw van bak- en natuursteen.


ID: 38816 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Essene-Kerkplein 1 (Affligem)
Ten tijde van abt Fulgentius Biebuyck opgetrokken door de abdij van Affligem. Dubbelhuis met twee verdiepingen van zeven traveeën en een zadeldak met houten dakkapellen binnen ommuurde tuin.


ID: 31658 | Bouwkundig element

Hoeve Rodenhof

Hendrikstraat 129 (Alken)
L-vormige hoeve op een hoekpand met omhaagde voortuin en ommuurd erf en boomgaard. Het woonhuis uit midden 19de eeuw schijnt iets ouder dan de dienstgebouwen.


ID: 134251 | Landschappelijk element

Tuin van hoeve Rodenhof

Hendrikstraat 129 (Alken)
Smeed- en gietijzeren voortuinhek en deels bewaarde voormalige moestuin met terracotta siervazen, van een boerderij uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 31659 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Hoogdorpsstraat 1 (Alken)
Gotische kerk op de plaats van een zeer oude, religieuze stichting, die tot de 11de eeuw aan Luik toebehoort.


ID: 200641 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Hoogstade

Brouwerijstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een min of meer rechthoekige begraafplaats, aan de voorzijde afgesloten door een bakstenen muur met pilasters met centraal een toegangspoort met hekken. De rijen grafstenen staan rug aan rug opgesteld.


ID: 15811 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.


ID: 15996 | Bouwkundig element

School

Groenestraat 35 (Alveringem)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ommuurde speelruimte.