Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

244 resultaten


ID: 85715 | Bouwkundig element

Mariapark

Martinus Van Gurplaan (Lommel)
Mariapark van 1927, in opdracht van de paters kapucijnen voorzien van bouwsels naar ontwerp van kunstbetonwerker Michiel Geysels.


ID: 40078 | Bouwkundig element

Calvariebergkapel

Bergkapelstraat 57 (Londerzeel)
Bedevaartkapel met Calvarieweg, rechthoekig gebouwtje met laatgotische inslag, twee traveeën met een driezijdige apsis uit het eerste kwart van de 16de eeuw, aanpalend bijgebouw uit tweede helft 18de eeuw.


ID: 135235 | Landschappelijk geheel

Bos te Rijst

Schorisse (Maarkedal)
Het Bos te Rijst werd vermoedelijk aangeplant op het einde van de 18de eeuw en na de kaalslag tijdens WOI opnieuw bebost tussen de beide wereldoorlogen. Het bos ligt op een naar het westen gerichte helling, die plaatselijk heel steil kan zijn. De Molenbeek vormt de westelijke grens van het bos en wordt gevoed door bronnen die ontspringen op een contactzone tussen zandige en kleiige lagen. Het grootste deel van het bos bestaat uit het Atlantische eiken-essenbos of beukenbos. Bij de bronnetjes en langs de beekjes groeit een karakteristieke bronbosvegetatie. Het bos is omgeven met weiland en akkers. Ten zuidwesten van het bos komen de Kapellen van Annoven voor, een combinatie van een grote wegkapel uit de 19de eeuw met een later toegevoegde ommegang van zeven kleine kapellen ter ere van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën.


ID: 215573 | Bouwkundig element

Mariapark met grot en kapel

Grotlaan (Maaseik)
Religieus complex bestaande uit twee omhaagde percelen langs beide zijden van de Grotlaan. Het complex werd tijdens het interbellum opgericht en geleidelijk uitgebreid.


ID: 73353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis, omgeven door kerkhof

Heppeneert (Maaseik)
Kleine, neoromaanse zaalkerk van 1871-1886 naar ontwerp van archictect H. Jaminé, die de oudere kerk van Heppeneert vervangt.


ID: 49677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.


ID: 50003 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Brezendedreef 6 (Maldegem)
Beeldbepalende, ten westen van de dreef ingeplante imposante neogotische Sint-Jozefkerk uit 1877-1879 naar ontwerp van architect G. Hoste met deels ommuurde en omhaagde site met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van VII weeën en Lourdesgrot uit 1922.


ID: 50565 | Bouwkundig element

Kerkhof met ommegang

Deken de Fonteynestraat 1 (Maldegem)
Het voormalig kerkhof omheen de oude Sint-Barbarakerk vormt als het ware een ovaal eiland midden in de driehoekige bebouwde dorpskom. Vier wegen verbinden het met de omliggende straten. Bij de brede kerkweg in het zuiden en bij de oostelijke doorgang bleven twee 18de-eeuwse kerkhofhekken bewaard. Sint-Antoniusommegang met zeven pijlerkapelletjes, opgericht in het begin van de jaren 1890 onder pastoor H. Bouckaert.


ID: 50571 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiepark met Mariagrot van Kleit

Halledreef (Maldegem)
Mariagrot, opgericht in 1950-52 door de toenmalige pastoor van Maldegem-Kleit in de grote als devotiepark ingerichte tuin achter de pastorie en kerk. De Lourdesgrot is met een breedte van 13 meter, lengte van 18 meter en een hoogte van 9,5 meter de grootste Mariagrot van Vlaanderen. Rondom, uitbreiding in 1953 met een kapel en een galerij met ingewerkte kapelletjes met reliëfs die de Zeven Weeën van Maria uitbeelden.


ID: 50570 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius a Paulo met kerkhof

Kleitkalseide 103 (Maldegem)
Pseudobasilicale kerk met uitspringend oostportaal en bekronende vierkante toren, schip en zijbeuken van vijf traveeën en aansluitend smaller koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door een sacristie en berging, naar ontwerp van de Gentse architect E. De Perre-Montigny, van 1858. Kapelletjesommegang aan de buitenzijde tegen de kerk, ingewijd op 2 september 1899. Omringend, deels ommuurd en omhaagd kerkhof op rechthoekige plattegrond met een collectie van 20ste-eeuwse graftekens.