Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

244 resultaten


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


ID: 215260 | Bouwkundig element

Wegkapel

Kasteelstraat (Nazareth)
Wegkapel van de ommegang van de vijftien mysteries van de Rozenkrans, 12de statie. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeldje van Nazareth, zou volgens De Potter en Broeckaert teruggaan tot vóór 1400. Deze kapel is de grootste van de ommegang en wordt in het kadaster geregistreerd in 1884 met als bouwheer de kasteelheer baron Ernest Kervijn de Volkaersbeke - Coppieters.


ID: 2472 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord  Kruiskensberg

Kruiskensbaan (Nijlen)
Kapel van 1861, ijzeren kruis van 1864 en zeven kruiswegkapelletjes uit 1895, gelegen op een hoogte met aan de voet vijf waterputten van 1691.


ID: 76595 | Bouwkundig element

Wegom van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën

Heirebaan, Windekeveldweg (Ninove)
Ommegang met voornamelijk kapelletjes uit midden 19de eeuw, midden de velden en weilanden, op een driehoekig tracé.


ID: 87888 | Bouwkundig element

Macieberggrot

Fonteinstraat (Oostkamp)
Rotskapel, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën, met later ingewerkte calvarie. Verscholen in het groen en voorafgegaan door verscheidene zitbanken en een bloemperk. Twee grote Linden verwijzen nog naar een oorspronkelijke toegangsdreef, want de grot is tot de jaren 1950 gelegen tussen de velden. De Macieberggrot werd opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 88353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Kerkstraat 1 (Oostkamp)
Georiënteerde kruiskerk in classicistische stijl met bouwfases in de tweede helft van de 18de eeuw en in de 19de eeuw; westpartij van 1878 naar de ontwerpplannen van provinciaal architect René Buyck. Mogelijk nog aanwezigheid van een oudere kern. Bewaarde ommegang ter ere van de Heilige Blasius: twee staties met telkens een knotbeuk. Bakstenen kerkhofmuur aan de oostzijde voorzien van lisenen en ezelsrug. Huidig kerkhof ten noordwesten met waardevolle verticale en liggende grafmonumenten en gietijzeren kruisen.


ID: 88037 | Bouwkundig element

Sint-Godelievekapel

Sint-Godelievestraat (Oostkamp)
Samen met de Sint-Godelievekerk en de pastorie gebouwd op initiatief van E.H. Maurice Vervaecke in 1933, oorspronkelijk deel uitmakend van een ommegang. Op de parochie stonden eertijds namelijk verscheidene kapelletjes ter ere van de Heilige Godelieve, patrones tegen keelpijn en ziekten van de ogen.


ID: 27408 | Bouwkundig element

Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Edelareberg 61, 59A, 59C, 61A-B (Oudenaarde)
Gebouwen met L-vormige opstelling, volgens documenten in het klooster opgericht in 1897; nieuwe vleugel, vermoedelijk de nog bestaande neogotische vleugel, van 1902. Aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur voorzien van drie rondboognissen met reliëfs met staties van de kruisweg, daterend van 1902. Zuidwestelijke vleugel, aan de Kerklosstraat, in de vorm van twee burgerhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken, daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 27415 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerzelare (Oudenaarde)
Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens. De moderne constructie is opgetrokken uit gewapend beton onder een sterk hellend lessenaarsdak en enorme betonnen overluifeling over de grote beglaasde wand uitziend op het voorplein.


ID: 44199 | Bouwkundig element

Devotiestaties voor Sint-Arnoldus

Marktstraat 25 (Oudenburg)
Drie arduinen devotiestaties voor Sint-Arnoldus op bakstenen sokkel naar ontwerp van prof. Schmidt in de jaren 1950. In reliëf drie scènes uit het leven van de heilige Arnoldus: zijn vredesopdracht in Vlaanderen, de stichting van de Sint-Pietersabdij en de schenking van de kerk, en zijn overlijden in 1087.