Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

663 resultaten


ID: 301510 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Kwintenskerk

Naamsestraat (Leuven)
Op de noordelijke en zuidelijke wand van het koor was eertijds in lange registers de legende van de Heilige Kwinten voorgesteld. Met uitzondering van twee taferelen op de zuidwand, vlak naast de toegang tot de sacristie, resten hiervan vandaag uitsluitend nog vage kleuren.


ID: 92187 | Bouwkundig element

Orgel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikheren

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Leuven)
In 1639 was in deze dominikanenkerk een nieuw orgel gebouwd door Jan van Weert. Na veelvuldige verbouwingen rest van dit orgel slechts een kleine hoeveelheid pijpwerk, verwerkt in het huidige orgel. Tussen 1826 en 1832 werd een quasi volledig nieuw instrument gebouwd door Th. Smet (Duffel); tevens werd een nieuwe orgelkast gemaakt door de lokale meubelmaker J. Moors, i.s.m. beeldsnijder Goeyens. In de jaren 2002-2005 werd het orgel gereconstrueerd naar de toestand van 1832, door de orgelmakerij Pels-D'Hondt (Herselt).


ID: 92246 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Pastoor Legrandstraat (Leuven)
Rond 1797, bij de sluiting van de kloosters door het Frans Bewind, kon de parochie Wilsele een orgel (vermoedelijk uit midden 18de eeuw aankopen van het gesupprimeerde klooster der oratorianen in Leuven. In 1817 werd in de orgelkast een zo goed als nieuw instrument gebouwd door de gebroeders Smets (Brussel). Het instrument is licht gewijzigd en thans buiten gebruik.


ID: 42477 | Bouwkundig element

Refugium van de abdij van Val-Duc

Sint-Antoniusberg 3-5, 11 (Leuven)
Heden deel uitmakend van het gebouwencomplex van de paters der Heilige Harten-Picpussen, oudere kernen en relicten die nog getuigen van de vroegere bebouwing en opklimmen tot mogelijk de 16de, alleszins de 17de en 18de eeuw.


ID: 42402 | Bouwkundig element

Barokpoort

Sint-Michielsstraat 2 (Leuven)
Barok poortje van het voormalige jezuïetenklooster.


ID: 201406 | Bouwkundig element

Studentenhuis en kapel Pius X

Tervuursevest 103 (Leuven)
De modernistische Pius X-pedagogie werd in 1952 ontworpen door de architecten Paul Felix en Georges Pepermans in opdracht van de Katholieke Universiteit Leuven. De pedagogie omvat naast studentenhuisvesting ook een kapel. De Pius X-pedagogie behoort tot de eerste generatie naoorlogse gebouwen die getuigen van een nieuw geloof in de mogelijkheden van de architectuur en van het belang van een eigentijdse architectuurvorm. Bovendien behoort het tot de eerste moderne universiteitsgebouwen in België. De studentenhuisvesting Pius X situeert zich binnen de contouren van het historische Arenbergpark.


ID: 206550 | Bouwkundig element

Toegang tot de Potterijgang

Tiensestraat 87 (Leuven)
Toegang tot de voormalige Potterijgang.


ID: 92249 | Bouwkundig element

Orgels kerk Sint-Lambertus

Waversebaan (Leuven)
Doksaalorgel, gesigneerd "Orgue construit par L. Vandeplas facteur d'orgues et clerc-organiste de cette église 1882". Koororgel uit 1904 gebouwd door de Amsterdamse orgelbouwer P.J. Adema voor de (in 1986 afgebroken) kapel van het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis in Amsterdam.


ID: 92150 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jacob-de-Meerdere

Kerkplein (Lichtervelde)
Het huidige orgel werd gebouwd door Jules Anneessens (Menen) kort na 1922-23.


ID: 10587 | Bouwkundig element

Refugiehuis Sint-Bernardus

Mosdijk 17-18 (Lier)
Eertijds behorend tot de vrij uitgestrekte Abtsherberg van Sint-Bernards. Het refugium was eigendom van de cisterciënserabdij van Hemiksem.