Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

413 resultaten


ID: 71058 | Bouwkundig element

School met onderwijzerswoning en gemeentehuis van Tongerlo

Dorpstraat 33 (Bree)
school met onderwijzerswoning en gemeentehuis, gebouwd in 1887-90 naar ontwerp van L. Jaminé, op de hoek met de Poststraat.


ID: 77430 | Bouwkundig element

Sint-Henricusschool

Moerkerkse Steenweg 247 (Brugge)
Gele baksteenbouw met grote ramen met vlakke omlijsting. Boven de toegangspoort verlicht een grote glaspartij het trappenhuis. In het midden van de gevel een beeld van het Heilig Hart.


ID: 79794 | Bouwkundig element

Sint-Jacobshuis

Onder de Toren 13 (Brugge)
Hoekpand bij de Walram Romboudtstraat. Vroegere locatie van het "Sint-Jacobshuis", gildehuis van de Sint-Jacobsgilde, later in gebruik als school en onderwijswoning. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven + drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen) gebouwd in 1869.


ID: 77148 | Bouwkundig element

Gemeenteschool voor jongens

Pastoor Verhaegheplein 7-9 (Brugge)
Voormalige gemeenteschool voor jongens, gebouwd in 1881, heden in gebruik als woning. De school, met bijhorende woning voor de onderwijzer, is ontworpen door architect René Buyck (Brugge) en had oorspronkelijk zeven traveeën.


ID: 79710 | Bouwkundig element

Sint-Gregoriusschool

Sint-Lenardsstraat 58 (Brugge)
Gelegen in het dorpsgezicht "Dudzele centrum". Schoolcomplex "Vrije basisschool de Lenaard", gelegen op de hoek van de straat Stokerij, bestaat nu enerzijds uit een gebouw met administratieve functies en anderzijds uit de klaslokalen.


ID: 44553 | Bouwkundig element

Schoolhuis van de gemeentelijke jongensschool

Broekstraat 35 (Buggenhout)
Schoolhuis van 1896 naar plannen van architect Cl. Sterck. Haaks op de straat ingeplant bakstenen gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Het voorheen links aanpalend schoolgebouw van dezelfde architect, werd gesloopt.


ID: 44531 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool en schoolhuis

Dries 73 (Buggenhout)
De huidige gemeenteschool met beeldbepalend op de zuidwesthoek van de Dries ingeplant schoolhuis werd ingehuldigd op 2 juni 1878. Het schoolhuis is een typisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, nu onder een leien schilddak, vooraan gemarkeerd door een pseudodriehoekig fronton boven de middentravee. Het schoolgebouw telt elf traveeën en slechts één bouwlaag onder rood pannen zadeldak en werd opgetrokken uit dezelfde oranjerode en gele baksteen.


ID: 78901 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Monnikeredestraat 19 (Damme)
Voormalige gemeenteschool, gebouwd in 1868 door aannemer Isidoor De Clerck uit Koolkerke en timmerman Frans De Roo uit Damme. Tegen de straat aan, een dubbelhuis als voormalige onderwijzerswoning, met daarachter, een haaks ingeplant schoolgebouw. Bakstenen muren omringen de achterliggende speelplaatsen. Witgeschilderde baksteenbouw (oorspronkelijk blote baksteen) doorbroken door rechthoekige vensteropeningen en een tudorbogige deur.


ID: 78739 | Bouwkundig element

Lagere meisjesschool

Slekstraat 3, Speystraat 2 (Damme)
Gelegen op deels ommuurd en omhaagd perceel begrensd door de Slekstraat (noord), de Ketelstraat (oost) en de Speystraat (zuid). Voormalige lagere meisjesschool opgericht in 1861, in 1893 in gebruik genomen door de zusters van de Heilige Vincentius, als bijhuis van het moederklooster in Werken. Gebouwencomplex toegankelijk zowel via Slek- als Speystraat; omgeven langs noord- en zuidzijde op zwartgeschilderde plint. Haaks op de straat ingeplant hoofdgebouw met aanpalende lagere vleugel aan oostzijde. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl.


ID: 78765 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Hoeke

St. Jacobsstraat 10 (Damme)
Voormalige gemeenteschool van Hoeke, gebouwd in 1861 in opdracht van de gemeente Hoeke door metselaar Benedictus Broucke uit Damme. Het wordt een sobere witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), met links en rechts een lagere aanbouw. Pomp op de speelplaats.