Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1986 resultaten


ID: 301966 | Landschappelijk element

Bruine beuken bij houten kruis

Peerds (Voeren)
De opgaande bruine beuken staan achter een houten kruis op een verhevenheid tussen drie wegen.


ID: 37971 | Bouwkundig element

Houten kruis

Plankerweg (Voeren)
Houten kruis met beschilderd gietijzeren Christusbeeld, geplaatst vóór een linde.


ID: 131679 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij veldkruis

Plankerweg (Voeren)
De opgaande linde staat bij een houten wegkruis. Het wegkruis is bevestigd aan een tak aan de stambasis. Zes zware gesteltakken die ongeveer op gelijke hoogte ontspringen zijn vermoedelijk ontstaan bij een historische knotbeurt. De linde is aangeplant op een kruispunt van wegen. Hij heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131686 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Plankerweg (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant op de kadastrale perceelshoek van een weiland. De hoekboom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131776 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Reesberg (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant in de kadastrale hoek van een weiland. Het betreft een oude perceelsgrens. Deze perceelsgrens is op de Poppkaart geregistreerd. Op latere topografische kaarten wordt deze perceelsgrens steeds als beplant weergegeven. De houtkant is op de kaart van 1939 volledig aanwezig, op de kaart van 1969 is hij gedeeltelijk aanwezig. De hoekboom is een relict van de houtkant en blijft staan om de perceelsgrens te markeren.


ID: 131777 | Landschappelijk element

Es als hoekboom bij wegkruis

Reesberg (Voeren)
WDe opgaande es bij het wegkruis is gelegen naast de weg Reesberg. Het wegkruis wordt voor het eerst vermeld op de topografische kaart van 1969, mogelijk is het een verplaatst kruis van een iets meer zuidelijke locatie. De perceelsgrens waarvan deze boom in de hoek is aangeplant is op de Poppkaart weergegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw wordt deze perceelsgrens steeds beplant weergegeven. Net ten noorden ervan liep een pad, dat tot de kaart van 1981 staat aangegeven. De locatie van de boom markeert een oud kruispunt van wegen en paden. De kruisboom en het bijhorend wegkruis vormen een historische eenheid en zijn beeldbepalend.


ID: 131759 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Roodbos (Voeren)
De opgaande zomereik staat in de hoek van een landbouwperceel, grenzend aan de holle weg Rooibos. Op de Poppkaart is deze perceelsgrens reeds gekarteerd. Vanaf de Vandermaelenkaart staat er net ten westen van de boom een pad gekarteerd. Dit pad blijft tot en met de kaart van 1904 geregistreerd. De boom had mogelijk de functie de perceelsgrens ten opzichte van het pad vast te leggen. Het pad staat niet meer op de kaart van 1939 maar dezelfde perceelsstructuur blijft op de verschillende kaarten terug te vinden, samen met de perceelsrandbeplantingen. De opgaande eik vormt omwille van zijn representatieve groeivorm een beeldbepalend element.


ID: 132212 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Rullen (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant als hoekboom bij een kruispunt van wegen, tussen akker- en weilanden. De zomereik, met omtrek 216 cm heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132352 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje bij Wittekapel

Schietekamer (Voeren)
De opgaande paardenkastanje staat achter de Wittekapel. De boomkruin hangt over de kapel. Aan de achterzijde van de boom ligt akkerland.


ID: 131814 | Landschappelijk element

Bomenrij van es bij poel

Schilberg (Voeren)
De bomenrij van es staat ten zuiden van een vakwerkschuurtje. De bomen staan bij een poel en fungeren als erfbeplanting bij het vakwerk schuurtje.