Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1986 resultaten


ID: 131689 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje bij hoeve Mostert

Mostert 23 (Voeren)
De opgaande tamme kastanje staat op het erf van Hoeve Mostert. De alleenstaande boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. Het is een van de omvangrijkste tamme kastanjes in de regio.


ID: 132381 | Landschappelijk element

Drie opgaande okkernoten

Mulleke 1 (Voeren)
De bomenrij van drie opgaande okkernoten staat ten noorden van de watermolen Het Meuleke. De bomen staan op een grasland en hebben een mooie representatieve groeivorm. Ze zijn zeer omvangrijk en beeldbepalend.


ID: 131741 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde bij kruispunt

Neubau (Voeren)
De Kabinetskaart van de Ferraris geeft op deze plaats een wegkruis aan, het 'Winckerberg Krütz'. Ook op later kaartmateriaal zoals de kaart uit 1873 wordt op dit kruispunt van wegen door een wegkruis gemarkteerd. Nu staat het Winkerbergkruis een tiental meter verderop. De zeventien meter hoge opgaande zomerlinde markeert het historische wegenkruispunt. Door zijn positie boven op een heuvel is de boom uitgegroeid tot een beeldbepalend element in de regio.


ID: 131748 | Landschappelijk element

Opgaande linden als welkomstbomen

Neubau 1 (Voeren)
Twee opgaande linden horende bij Hoeve Neubau. De linden fungeren als welkomstbomen of afweerbomen. Zulke bomen werden aangeplant op het erf om bezoekers te verwelkomen maar vooral om het kwade af te weren. De bomen zijn een beeldbepalend element in de regio en vormen samen met de hoeve een eenheid.


ID: 131660 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde bij wegkruis

Nurop (Voeren)
Op de hoek van Nurop en Plankerweg staat een opgaande zilverlinde bij een houten wegkruis met een gietijzeren Christusbeeld. Op hetzelfde kruispunt staat ook een metalen wegwijzer. Dit ensemble staat bij een kruispunt van wegen op de westelijke rand van de Gulpvallei. De jonge boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131676 | Landschappelijk element

Opgaande es in meidoornhaag

Nuroperveld (Voeren)
Een meidoornhaag werd als veekering aangeplant op de perceelsgrens tussen twee weilanden. In de scheidingshaag staat een opgaande es die is uitgegroeid tot een beeldbepalend element.


ID: 304483 | Landschappelijk element

Opgaande beuken op talud holle weg

Obsinnich (Voeren)
De twee omvangrijke opgaande gewone beuken staan op een talud van een holle weg. De bomen hebben een hoge takvrije rechte stam.


ID: 304850 | Landschappelijk element

Bruine beuken in bosrand

Ottegraeven (Voeren)
De twee bruine beuken bevinden zich aan de rand van een hellingbos bij de vallei van de Voer. De opgaande bomen begeleiden een zicht vanuit het Kasteeldomein van Ottegraeven in oostelijke richting. De bomen zijn omwille van hun kleurschakeringen in de bosrand ingeplant.


ID: 304852 | Landschappelijk element

Houtkant langs de Voerbeek

Ottegraeven (Voeren)
De houtige beplantingen staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit knotbomen van schietwilg en opgaande populieren met veel maretak.


ID: 132366 | Landschappelijk element

Drie opgaande eiken bij de Oude Linde

Oude Linde (Voeren)
De drie opgaande zomereiken staan op het kruispunt van een historisch stratenpatroon. Het wegenknooppunt 'De Oude Linde' staat reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris ingetekend. Ook op latere kaarten, zoals Vandermaelen, is dit patroon steeds herkenbaar. De open ruimte bij de zesweegse wordt gekenmerkt door een kapel, jonge opgaande linden en drie grote opgaande zomereiken. De eiken hebben een stamomtrek van tussen 224 en 243 cm. De bomen hebben een mooie representatieve groeivorm en zijn beeldbepalend.