Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1988 resultaten


ID: 214833 | Bouwkundig element

Kasteel de Spoelberch

Groot Park 2, 10 (Bierbeek)
In oorsprong classicistisch kasteel gelegen in de zuidwestelijke hoek van het Groot Park, ten oosten van de Heystmolen.


ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Kamillusinstituut

Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.


ID: 307728 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Middelbosstraat (Bierbeek)
Op het kruispunt van de Middelbosstraat en Sint-Hilariusgat staat een opgaande linde. De top van de boom is uitgebroken zodat nu nog vier gesteltakken overblijven. De linde markeert het kruispunt van twee landbouwwegen en vormt een herkenningspunt dat van ver in de omgeving zichtbaar is. Het belang van de boom als oriëntatiepunt blijkt uit het feit dat de boom sinds de 18de eeuw in de cartografische bronnen wordt afgebeeld tot op de latere topografische kaarten van België.


ID: 300758 | Landschappelijk element

Tuin van het Papiermoleken

Oaselaan 27 (Bierbeek)
Landschappelijke tuin van 2 hectare rond watermolen en molenvijver, aangelegd in 1920; hoogstammige beplanting gegroepeerd rond vijver met eilandje en betonnen boogbrug.


ID: 300756 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Heilig Kruisparochie

Pastoriestraat 54 (Bierbeek)
Pastorie van 1752 met oorspronkelijk omwalde pastorietuin van 76 are, met typische tweeledigheid, die bewaard en herkenbaar bleef: een vlak, bij de pastorie aansluitend en vroeger kruisvor­mig ingedeeld perceel (70 are), en een omstreeks 1840-1850 'landschappelijk' aange­legde appendix.


ID: 300743 | Landschappelijk element

Molenvijverparkje

Ruisbroekstraat 24 (Bierbeek)
Kleine landschappelijke tuin (oorspronkelijk 71 are) aangelegd omstreeks 1910 rond een voormalige mol­en­vij­ver met eilandje; recent oranjerieachtig gebouw (banket- en receptiezalen) en heraanleg tussen ge­bouw en vijver (pergola en terras).


ID: 308390 | Landschappelijk element

Bruine beuken in parkrand

Stationsstraat (Bierbeek)
De bomenrij van bruine beuken bevindt zich aan de westelijke rand van Het Klein Park. De opgaande bomen begeleiden de domeinafpaling van het park. De bomen zijn omwille van hun kleurschakeringen in de parkrand ingeplant.


ID: 307548 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Velpestraat (Bierbeek)
Op het kruispunt van drie onverharde veldwegen, de Aarschotsestraat, de Molensteenstraat en de Velpestraat, staat een imposante linde. Het kruispunt van wegen is al aanwezig op de 18de-eeuwse Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaarten van 1904 en 1939 staat bij het kruispunt de vermelding van een 'Arbre'.


ID: 133144 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei

Beverststraat, Zonhoevestraat (Bilzen)
Als relict uit een oude hoogstamweideboomgaard, behorende tot het erf van de Zonhoeve, staat er op het perceel aan de overkant van de Zonhoevestraat een zwarte moerbei. Door de ouderdom heeft de moerbei zich afgelegd. Deze liggende groeiwijze, ten gevolge van een zwak wortelgestel, wordt regelmatig bij moerbei vastgesteld.


ID: 133153 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteel Groenendaal

Groenendaal (Bilzen)
Twee kasteeldreven, waarvan één vanuit de richting van Bilzen komt en een andere vanuit Waltwilder, worden in één verenigd die verder loopt naar het kasteel Groenedaal. De lijnaanplantingen bestaan uit opgaande bomenrijen van zomereik. De bomen zijn geplant met ruime plantafstanden aan beide zijden van de toegangsweg.