Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1987 resultaten


ID: 84061 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapel Onze-Lieve-Vrouw van Kouter

Meerstraat (Berlare)
Boomkapelletje aan solitaire zomereik in straatbocht, teruggaand op in oorsprong oud boomkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Kouter. Huidig gewit houten kapelletje bekroond door dito kruisje.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 131937 | Landschappelijk element

Opgaande Fladderiep kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 31 (Berlare)
Een zeldzame opgaande fladderiep staat achter in het park bij het Kasteel van Uitbergen, bij de noordgrens.


ID: 305226 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kerkring (Bertem)
Ten noorden van het kerkhof staat bij de kerkhofmuur een opgaande lindeboom. Hoogstwaarschijnlijk is deze boom aangeplant als herdenkingsboom, vermoedelijk als vredesboom bij het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 134713 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Plaats 60, 60B (Bever)
Pastorie van 1902 in een gedeeltelijk ommuurde tuin van 38,50 are met restanten van de oorspronkelijke beplanting.


ID: 303072 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beukendreef bij Hof ter Welle

Anna Piersdreef (Beveren)
De toegangsdreef naar het Hof ter Welle is aangeplant met bruine beuken. De lommerrijke beukendreef heeft plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen. De dreef is beeldbepalend en bovendien vrij van autoverkeer.


ID: 303074 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met opgaande bruine beuken bij Hof te Saksen

Bosstraat (Beveren)
De toegangsdreef vanaf de Bosstraat naar het Hof ter Saksen is aangeplant met bruine beuken. De beeldbepalende beukendreef heeft ruime plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen en is bovendien vrij van autoverkeer.


ID: 17258 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heirbaan 61 (Beveren)
In het veld geïsoleerde open hoeve met woonhuis en grote dwarsschuur te bereiken langs een veldweg. Aarden binnenerf met centrale mestvaalt en hoogstammige boom.


ID: 17325 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Hof ten Damme met tuin

Hoog-Kallostraat 4 (Beveren)
Gerestaureerde herenwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw, op de plaats van het fort van Kallo uit de 14de eeuw. Ontpleisterde voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag + deurtravee, afgedekt door een zadeldak met dakkapel boven de tweede travee. Tuin in landschappelijke stijl, naar ontwerp van J.J. Buytaert uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met vijver.


ID: 130848 | Landschappelijk element

Japanse notenboom bij Hof ten Damme

Hoog-Kallostraat 4 (Beveren)
In het private park horende bij het historische Hof ten Damme staat een zeldzame Japanse notenboom. Het is een opgaande parkboom met een zware stamomtrek van 405 cm. De tuinaanleg dateert van het eerste kwart van de 19de eeuw en deze bijzondere boom is nog een relict uit deze plantcampagne.