178 resultaten


ID: 74805 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve bij kasteel Forreist

Doornstraat 209-213 (Brugge)
De hoevesite bestaat uit verschillende losse bestanddelen. De boerenwoning, met gevel in empirestijl, is uniek voor het agrarisch erfgoed in Vlaanderen. De schuur is een gaaf bewaard 18de-eeuws. De stallingen vormen de noordzijde van een ommuurde groentetuin en herbergen een oranjerie. De toegang tot de ommuurde groentetuin is geflankeerd door twee pylonen die verwijzen naar de lsistempel op het Egyptische eiland Philae in de zuidelijke Nijlvlakte. Op het erf van de hoeve en de aansluitende huiskavel zijn telkens met een typische inplanting ook een bakhuisje, een stalgebouwtje en een grondvest van een vroeger schuifje op de grachtomwalling bewaard.


ID: 81889 | Bouwkundig element

Scholencomplex

Garenmarkt 8 (Brugge)
Scholencomplex onder meer Sint-Andreasinstituut en Katholieke Hogeschool Brugge, gesitueerd op grond van voormalige Eekhoutabdij, zie Eekhoutstraat en Eekhoutpoort. Toegankelijk via door de nieuwbouwvleugel van nummer 10 overbouwde doorgang.


ID: 74824 | Bouwkundig element

Landhuis Château d'Hondt

Gistelse Steenweg 30 (Brugge)
Fasegewijs tot stand gekomen. Achteringelegen voormalig landhuis gelegen in een ruime tuin aan de straatzijde afgesloten met hekwerk gevat tussen pilasters. Typisch dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak bedekt met leien.


ID: 29336 | Bouwkundig element

Huis de Zeven Torens

Hoogstraat 6, 10, Meestraat 2-4, 2B (Brugge)
Complex zich situerend ten noorden van de Groenerei, ten zuiden van de Hoogstraat, ten westen van de Meestraat en ten oosten van de Burg. Geheel is fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 82006 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters redemptoristinnen

Katelijnestraat 105 (Brugge)
De voormalige kerk en klooster van de Vereniging Zuster Redemptoristinnen van Brugge, in de volksmond gekend als 'de Ro(de) Nonnen' naar hun klederdracht, is gelegen tussen de Katelijnestraat en de Visspaanstraat.


ID: 82047 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nieuwe Gentweg 49 (Brugge)
Huis van twee bouwlagen onder mansardedak met rechts achteruitspringend poortgebouw van twee bouwlagen onder schilddak, op hoek van inrit naar tuin van Garenmarkt 10. Kern dateert mogelijk uit de 16de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw.


ID: 29573 | Bouwkundig element

Huis de Halleux

Oude Burg 21-23 (Brugge)
Herenhuis met bijhorend koetshuis en tuinpaviljoen aan de Dijver.


ID: 77513 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3 (Brugge)
Kasteelsite "Rooigem" met park en moestuin, kasteel, hoeve en stallingen, tuinpaviljoen en tuinbeelden. Kasteeldomein beschermd als dorpsgezicht en kasteel met aanhorigheden, tuinpaviljoen en tuinbeelden beschermd als monument bij M.B. van 14/01/1994.


ID: 77840 | Bouwkundig element

Kasteelsite Leyssele

Spoorwegstraat 250 (Brugge)
Voormalige locatie van kasteel "Leyssele", ontstaan als één van de oudste nederzettingen uit de fiscus Weinebrugge. In de 13de eeuw vermeld als eigendom van de heren van Assebroek, later in handen van de jezuïeten. Op het einde van de 19de eeuw verbouwd in neo-renaissancestijl. In 1938 aangekocht door de zusters van de H. Vicenzo a Paolo uit Merkem.


ID: 77229 | Bouwkundig element

Domein De Bergskens

Weidestraat 273-275 (Brugge)
De Bergskens maakt deel uit van een 420 hectare groot natuurgebied. Het natuurgebied bestaat voorts uit de Gemene Weiden, en Assebroekse Meersen (zie Michel Van Hammestraat) + aanpalende stukken op de gemeenten Oostkamp en Beernem-Oedelem.