Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1025 resultaten


ID: 28250 | Bouwkundig element

Goed te Walem

Kleistraat 8 (Wortegem-Petegem)
Belangrijk pachtgoed met ten westen grote vijver en voorheen met verder afgelegen korenwatermolen, in oorsprong minstens teruggaand op het eerste kwart van de 16de eeuw, midden 18de eeuw met schuur uitgebreid en later evoluerend naar vierkante aanleg rond gekasseid en met gras begroeid binnenerf. In de loop van jaren 1970 nog verschillende uitbreidingen.


ID: 28139 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ghellinck

Kortrijkstraat 70, 104, 110A-C (Wortegem-Petegem)
Het kasteeldomein de Ghellinck vormt een voorbeeld van een kasteeldomein met authentieke elementen uit de 19de eeuw. Het domein omvat het park met zijn waterpartijen, brugjes, omgracht voorhof en brug met drie bogen van het verdwenen kasteel op een oude motte, de vroegere dienstgebouwen zoals de voormalige paardenstal en zadelmakerij, archiefzaal, oranjerie en bibliotheek, een bijgebouw in Doornikse steen, de vroegere conciërgewoning en de voormalige jachtopzichterswoning.


ID: 28271 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stoofstraat 1 (Wortegem-Petegem)
Grote hoeve met losse bestanddelen volgens vierkante aanleg, inplanting minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen complex uit de eerste helft van de 19de eeuw onder pannen zadeldaken. Ten zuidoosten, mooi onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder steil schilddak. Ten noorden, groot onderkelderd bakhuis uit begin 17de eeuw.


ID: 14466 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Dorpsstraat 87 (Wuustwezel)
Vrijstaande dubbelhuis in classicistische stijl gedateerd 1738 door middel van muurankers.


ID: 14490 | Bouwkundig element

Vloeikenshoeve en 't Bouwke bij kasteel Wezelhof

Vloeikensstraat 27-28 (Wuustwezel)
Vloeikenshoeve bestaat uit een woonhuis met duiventoren, koetshuis, paardestal, langsschuur en bakhuis; 't Bouwke bestaat uit een dienstgebouwtje en voormalige jagersafspanning.


ID: 14549 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Montens

Kasteelstraat 1 (Zandhoven)
Het huidig uitzicht van het kasteel gaat voornamelijk terug tot de 18de eeuw. Het kasteeldomein omvat naast het kasteel een park met vijver, prachtige dreven, akkers en weilanden. Het kasteel beschikt nog over een gedeeltelijke slotgracht.


ID: 209576 | Bouwkundig element

Brouwerij De Leeuw en brouwerswoning

Eernegemsestraat 6-8, Engelstraat 7 (Zedelgem)
Gelegen in het dorpscentrum van Aartrijke. Heden in gebruik als gemeentearchief en administratief centrum door de gemeente Zedelgem en met ingang via de Engelstraat.


ID: 84166 | Bouwkundig element

Hoeve

Dijkstraat 58 (Zele)
Hoeve met losse bestanddelen en L-vormige aanleg. Aanvankelijk koetsierswoning maar na de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot hoeve. Achterin gelegen voormalig koetsiershuis en later boerenhuisje, met T-vormige plattegrond en drie traveeën onder snijdende pannen zadeldaken, met beluikte rechthoekige vensters, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 83920 | Bouwkundig element

Villa Eugeen Burm met bijgebouw

Dijkstraat 7 (Zele)
De vrijstaande villa in landelijke cottagestijl uit 1902, is gelegen aan de Scheldedijk in een uitgestrekte en mooi onderhouden tuin waarin ook nog enkele bedrijfsgebouwen in aangepaste stijl. Het opvallende dienstgebouw in cottagestijl ingeplant aan de straatkant dateert van 1903-1905. Aan de straat wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen muur, en een opvallend ijzeren hek in art-nouveaustijl tussen stijlen van zandsteen.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.