Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

104 resultaten


ID: 58304 | Bouwkundig element

Herberg Saint Hubert en schepenkamer

Dorpsstraat 121-123 (Sint-Laureins)
Voormalige herberg "Sint-Hubert", met schepenkamer op de bovenverdieping, volgens archiefdocumenten in kern teruggaand tot circa 1500 en reeds voor 1700 Sint-Hubert genoemd. Thans gesplitst in twee woningen met verbouwde puien en postkantoor in nummer 123.


ID: 14989 | Bouwkundig element

Postgebouw

Apostelstraat 1-3, Grote Markt 44 (Sint-Niklaas)
Hoekgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1902 met lijstgevels van vijf en zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 86965 | Bouwkundig element

Modernistisch postgebouw

Aarselestraat 1 (Tielt)
Vrijstaande woning in modernistische stijl, voormalig postgebouw, heden woonhuis en dierenartspraktijk. Gebouwd in 1933 op een hoekperceel, ter vervanging van het oude onderpost- en telegraafkantoor op de "Marktplaats" uit 1880. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder platte bedaking.


ID: 86742 | Bouwkundig element

Postgebouw

Kortrijkstraat 42 (Tielt)
Voormalig postgebouw, gebouwd in 1909 ter vervanging van het postgebouw in de Tramstraat in opdracht van het Ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafen dat een groot 19de-eeuws pand laat afbreken. Het ontwerp is van stadsbouwmeester Gustaaf Hoste. Het gebouw wordt in gebruik genomen in 1911. In 1999-2000 verbouwd tot bankkantoor door architectenbureau Buro II (Roeselare). Breedhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Typerend kleurrijk materiaalgebruik van baksteen met veelvuldig gebruik van natuursteen. Linkertravee met korfbogig deurtje waarboven tweelicht bekroond door natuurstenen gevelsteen met postemblemen (jachthoorn en posttas) onder druiplijstje.


ID: 87612 | Bouwkundig element

Oude posterij

Zuidstraat 12 (Torhout)
Op vandaag café met een cementering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Echter oudere 18de-eeuwse kern. Volgens infobordje gaat dit gebouw terug op de zogenaamde "Oude Posterij" en was het huis vanaf het derde kwart van de 18de eeuw (Oostenrijkse periode) een herberg en logementshuis. Eénlaags breedhuis onder pannen mansardedak.


ID: 12027 | Bouwkundig element

Postkantoor

Grote Markt 39-40 (Turnhout)
Dit postkantoor met eclectische pronkgevel en elementen uit de neo-Vlaamserenaissance en de art nouveau werd opgetrokken in 1899, naar een ontwerp van architect F. Tondeur.


ID: 17016 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met postkantoor

Westmolenstraat 7-8 (Veurne)
Huizen van respectievelijk vijf en vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 37655 | Bouwkundig element

Postkantoor

Kloosterstraat 13 (Voeren)
Breedhuis, 19de eeuw, bakstenen lijstgevel op een verhoogde begane grond; gecementeerde plint.


ID: 71082 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Wevelgem

Grote Markt 26, Lauwestraat 6 (Wevelgem)
Voormalig gemeentehuis. Thans huisvest het gebouw de academie voor muziek en woord. De raadszaal wordt nog steeds gebruikt voor gemeenteraadszittingen en huwelijksplechtigheden. In 1905 beslist de Wevelgemse gemeenteraad tot het bouwen van een eigen gemeentehuis.


ID: 71283 | Bouwkundig element

Herberg In de Post

Stationsstraat 4 (Wevelgem)
Voormalige herberg "In de post", tevens vestigingsplaats van het eerste postkantoor van de gemeente, opgetrokken circa 1886. Burgerhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met aangepaste muuropening op de begane grond.