29 resultaten


ID: 30420 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Heilig Hart en directeurswoning

Poperingseweg 14-16 (Ieper)
In 1901 opgetrokken naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Na de Eerste Wereldoorlog herbouwd naar ontwerp van dezelfde architect. Wederopbouwarchitectuur naar neogotisch patroon.


ID: 18026 | Bouwkundig element

Medisch Pedagogisch Instituut De Hagewinde

Torenstraat 17 (Lokeren)
Indrukwekkende gebouwengroep met vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken. Interessante bakstenen voorgevel op vernieuwde arduinen plint, haaks op de straat, in totaal twintig traveeën tellend, van 1828-1837.


ID: 36237 | Bouwkundig element

Psychiatrisch ziekenhuis Caritas

Caritasstraat 74-76 (Melle)
Het psychiatrisch ziekenhuis Caritas is een instelling voor vrouwelijke psychiatrische patiënten opgericht ter vervanging van het vroegere Sint-Jozefsgesticht voor krankzinnigen te Gent. Het complex is belangrijk omwille van zijn paviljoensysteem volgens de toen nieuwe opvattingen in verband met de psychiatrische ziekenhuisverpleging, namelijk naar het voorbeeld van eigentijdse Nederlandse en Duitse modelinstellingen gebouwd.


ID: 73731 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze Lieve Vrouw van Vrede Zusters Benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.


ID: 80820 | Bouwkundig element

Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Elisabeth

Sint Elisabethlaan 20-22 (Peer)
Aan straatzijde door drie oude linden beschaduwd, heden U-vormig, eclectisch, vooral van neogotische kenmerken voorzien, bakstenen complex op gecementeerde plint.


ID: 211624 | Bouwkundig element

Kliniek Sint-Jozef

Boterstraat 6, Waterstraat zonder nummer (Pittem)
Kliniek, met kasteel en park uit 1873-1875. In 1945 ingericht als kliniek voor psychiatrische patiënten, en in de tweede helft van de 20ste eeuw in verschillende fasen uitgebreid.


ID: 14935 | Bouwkundig element

Psychiatrische inrichting Sint-Lucia

Ankerstraat 91 (Sint-Niklaas)
Complexe gebouwengroep, in de loop der jaren steeds verder uitgebreid door nieuwe vleugels rond een groot aantal binnenkoeren. Opmerkenswaardige gebouwen: klooster, wintertuin, kapel van de Heilige Philippus Nerius, Sint-Jozefkapel, binnentuinen langs de Papenakkerstraat, voormalige hoeve en Heilig Hartkapel.


ID: 75979 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist

Suikerkaai 81 (Zelzate)
Instituut met langgerekt hoofdgebouw van twee bouwlagen en haaks erop de verschillende afdelingen en voorts afzonderlijke gebouwen en nutsgebouwen, bouwwerken gestart in 1869 met latere uitbreidingen.


ID: 14678 | Bouwkundig element

Bethaniënhuis

Handelslei 167 (Zoersel)
Complex gebouwd als klooster en psychiatrisch ziekenhuis, heden klooster. Omhaagd domein met sierlijke poorten en grasperk aan zuidzijde.