Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

422 resultaten


ID: 36022 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hulstraat 2 (Gavere)
Achterin gelegen, alleenstaand herenhuis met omringende tuin en ijzeren toegangshek tussen vierkante bepleisterde hekpijlers met siervazen. Toegangsdreef met sparren vanaf het kerkplein. Fraai woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd circa 1890. Links aanleunende serre.


ID: 26269 | Bouwkundig element

't Goed te Bassebeke

Bassebeekstraat 13 (Gent)
Woning en serres van vroegere groenteteler gesitueerd in de straatbocht; met gras begroeid voorerf afgesloten met gietijzeren hek tussen linden aan een vijvertje. Woonhuis met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met dakruitertje, daterend van 1880. Aan weerszijden achteraan het huis bijgebouwen en ronde alleenstaande schoorsteen. Dienstgebouw rechts bevat oudere kern van vroegere hoeve.


ID: 26528 | Bouwkundig element

Bloemisterij Dallière

Brusselsesteenweg (Gent)
Bloemisterij volgens kadastergegevens opgericht in 1877. Alleenstaande neoclassicistische bloemistenwoning van het dubbelhuistype met drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat).


ID: 26448 | Bouwkundig element

Villa in neotraditionele stijl

Brusselsesteenweg 698-700 (Gent)
Onderkelderde villa met dubbelhuisopstand in neotraditionele stijl met drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien), volgens kadastergegevens van 1897.


ID: 18198 | Bouwkundig element

Feest- en Floraliapaleis

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Feest- en Floraliapaleis, gebouwd in 1912-13 naar ontwerp van architect O. Vande Voorde, ingehuldigd voor de wereldtentoonstelling van 1913 en waar sindsdien de wereldberoemde vijfjaarlijkse bloemententoonstelling, de Floraliën gehouden werden. Het casino ten oosten werd volledig vernieuwd in 1949. Het feestpaleis werd gedeeltelijk heropgebouwd en uitgebreid aan de westzijde in 1952 naar ontwerp van de stadsarchitect J. Trefois. De behouden centrale ruimte, oorspronkelijk grote of koude serre, later hal genoemd, met drie beuken en negentien traveeën is overspannen door een merkwaardig metalen spant met een lichtkap boven de zijbeuken en vijf klimmende lichtkappen boven de brede middenbeuk.


ID: 26678 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Slotendries

Onze Lieve Vrouwdreef 8 (Gent)
Classicistisch kasteel van circa 1800 gelegen midden een rechthoekig omwald park in een domein dat vanaf de vroege middeleeuwen bekend stond als Slotendries. Toegang via ijzeren hek tussen arduinen hekpijlers en via ijzeren brug over de wal, gedateerd 1833. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed en twee traveeën diep, onder afgeknot schilddak. Links aangebouwde lagere dienstvleugel en rechts aangebouwde vleugel met sacristie en kapel. Hovenierswoning met twee haakse dienstgebouwen uit de eerste helft 19de eeuw. Portierswoning naast de toegang van het kasteel en oranjerie gelegen op het eind van de ommuurde vroegere moestuin.


ID: 19887 | Bouwkundig element

Abdij Nieuwen-Bosch

Tweebruggenstraat 34-36 (Gent)
Grotendeels behouden 17de-eeuwse gebouwen, met uitzondering van het gesloopte kwartier van de abdis en de in begin 19de eeuw door brand vernielde gebouwen. De oude kloostergang bestond uit rondom een niet volledig gesloten rechthoekig hof gerangschikte panden en een kapel met westtoren aan de noordelijke kant van de hof. De kapel werd aanzienlijk verfraaid eind tweede kwart 17de eeuw. In de 18de eeuw werden de overige kloostergebouwen vergroot en verbouwd naar ontwerp van architect Bernard de Wilde. Nog latere uitbreidingen.


ID: 26948 | Bouwkundig element

Orangerie

Woestijnegoedlaan (Gent)
Voormalige oranjerie van het lustverblijf van de familie Van de Woestijne. De oranjerie dateert vermoedelijk van 1802. Thans ingericht als woonhuis. Roze geschilderd bakstenen gebouw van oorspronkelijk één bouwlaag (thans twee interne bouwlagen) onder schilddak (pannen).


ID: 303116 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Hasselbroek

Hasselbroekstraat 188 (Gingelom)
Landgoed met dreven en waterpartijen uit de 17de eeuw, park in landschappelijke stijl en ommuurde ­ moestuin uit het midden van de 19de eeuw. Kasteel met kern in Maasstijl uit 1620 met neerhofopperhofstructuur, in 1770-1780 ­ verbouwd naar de mode van die tijd.


ID: 21635 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Baron Erasmus Louis Surlet de Chokier

Regentwijk 80 (Gingelom)
Kasteel, genoemd naar de eigenaar, eerste regent van België en burgemeester van Gingelom. Neoclassicistisch getint U-vormig kasteelcomplex met staatsieplein van 1855 naar ontwerp van architect Paulussen.