Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1039 resultaten


ID: 81079 | Bouwkundig element

't Verbrandhof

Kloosterstraat 2 (Zwevegem)
De huidige hoevegebouwen dateren van 1790. De vorige hoeve op deze plaats (aanduiding Ferrariskaart (1770-1778)) brandde volledig af in 1788. Op het primitief plan van het kadaster (circa 1835) zijn herkenbaar het poortgebouw, het woonhuis, de schuur ten oosten en de stalvleugel, ook het kapelletje is aangegeven. Voorheen liep de omwalling vermoedelijk tot aan de kapel. Zelfde configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). De omwalling wordt niet meer weergegeven op een mutatieschets van 1984. Uniform gebouwenbestand, geelgeschilderde baksteen op grijsgeschilderde plinten onder pannen daken. Gebouwen met vierkante opstelling gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. Kapel van de hoeve gelegen in de Kloosterstraat toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met in het interieur een klein Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 80960 | Bouwkundig element

Goed te Lettenhove

Lettenhofstraat 5 (Zwevegem)
Belangrijke hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid. De oudste vermelding in geschreven bronnen gaat terug tot 1442. In 1740 brandt de hoeve volledig af. In 1756 is de hoeve weer volledig heropgebouwd. Afgebeeld op de Ferrariskaart en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Vandaag grosso modo behouden historische opstelling met deels behouden omwalling. Het huidig uitzicht van de hoeve werd voornamelijk bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf met gekasseide stoep. Het huidig uitzicht van de hoeve werd voornamelijk bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf. Ten noorden boerenwoning met gecementeerd parement. Ten zuidwesten poortgebouw met korfbogige doorgang, met aansluitende dwarsschuur. Ten zuiden en oosten stalvleugels. Zuidelijke stalvleugel, vermoedelijk in kern 18de-eeuws maar later verhoogd.


ID: 81319 | Bouwkundig element

Hoeve Marquette

Marquettestraat 1 (Zwevegem)
Hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen, rond ruim verhard erf met voor de stalvleugel verdiepte, deels omhaagde mestvaalt. Boerenwoning gelegen op mote, met kern minstens uit de 18de eeuw met dubbele dwarsschuur, stalvleugel en bakhuisje.


ID: 81163 | Bouwkundig element

Het goed te Moen

Moenplaats 9 (Zwevegem)
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1443. p de kaart van Sanderus (1641) en op de kaart van het landboek van Moen (1760) afgebeeld met losstaande bestanddelen. Hoeve vernield door brand op 4 april 1893. De kadastrale legger van 1893 beschrijft de hoeve als "maison en ruines". Nu volledig omwalde hoeve met vrij homogeen gebouwenbestand daterend uit de late 19de eeuw,. Erftoegang via 17de-eeuwse bakstenen tweebogige brug met gekasseid oppervlak en met deels 17de-eeuws poortgebouw met wapenschild. Twee lindebomen flankeren de brug. Woonhuis met pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje, stalvleugel en imposante dubbele dwarsschuur en vrijstaand in kern 18de-eeuws wagenhuis. Imposante tabaksast en bergplaats.


ID: 81029 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Sint-Denijsstraat 26 (Zwevegem)
Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met opperhof met omwald boerenhuis en neerhof met bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt het woonhuis in 1917 uitgebreid met een aansluitende vleugel ten oosten en een vrijstaande vleugels ten westen. In 1943 wordt de omwalling grotendeels gedempt. Nu sterk verbouwde hoeve aansluitend bij het semigesloten type en deels behouden omwalling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond gebetonneerd erf. Vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur, 19de-eeuwse stalvleugel en woonhuis als voormalig bakhuisje.


ID: 81104 | Bouwkundig element

Hof ten Bossche

Stampkotstraat 9 (Zwevegem)
Vermoedelijk voormalige kasteelhoeve. Afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Vrijstaand woonhuis op een motte, nu met gedempte walgracht. Bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling en 19de-eeuws uitzicht, gegroepeerd rond een verhard erf met gekasseide erfoprit en aan het begin een kleine kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw opgetrokken in 1943.


ID: 81363 | Bouwkundig element

Ferme de l'Arbre

Zandbeekstraat 14 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse. Nu volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Aan de straat ijzeren hek tussen pijlers met aansluitend laag gebogen muurtje. Stalvleugel met steunberen. Boerenwoning, gedateerd 1779 door jaarankers met zadeldak bekroond door dakruiter met windvaan. Lijstgevel van vijf traveeƫn en twee opkamertraveeƫn met getraliede T-vensters en luiken. Lagere, vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel onder geknikt zadeldak, dubbele dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 14684 | Bouwkundig element

Blauwe Hoeve

Blauwe Hoevestraat 8 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve rondom rechthoekig erf, omgeven door een haag en een - gedeeltelijk gedempte - omwalling.


ID: 14747 | Bouwkundig element

Sleutelhof

Sleutelshof (Zwijndrecht)
Landelijke omgrachte en omhaagde herenwoning die in kern opklimt tot de 17de eeuw, destijds was hier een brouwerij, een mouterij en een molen.