Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

124 resultaten


ID: 206743 | Bouwkundig element

Standbeeld van Sylvain Van de Weyer

Kapucijnenvoer (Leuven)
Standbeeld van Sylvain Van de Weyer, Op de verkeersrotonde, aan de kruising met de P. Poulletlaan en de Slachthuisstraat opgericht standbeeld van de Leuvense liberale politicus Sylvain Van de Weyer (1802-1874).


ID: 306353 | Bouwkundig element

Standbeeld Eduard Remy

Remylaan (Leuven)
Het standbeeld van Edouard Remy werd volgens onderzoek van E. Willekens in 2005 opgericht ten noorden van de beeldbepalende silotoren, deel van de voormalige stijfselfabriek Remy te Wijgmaal. Het huidige standbeeld is een kopie van het originele standbeeld in Cararamarmer uit 1905, dat werd vervaardigd door Jules Lagae, een kunstenaar uit Roeselaere. Het werd toen gerealiseerd ter gelegenheid van de vijftigjarige jubileumviering van de Remyfabrieken. Dit standbeeld heeft historische waarde als referentie aan Edouard Remy, de persoon die in 1855 de Remyfabrieken stichtte en daarmee Wijgmaal tot een bedrijvig industrieel stadsdorp maakte.


ID: 10655 | Bouwkundig element

Standbeeld Jan Baptist David

Antwerpsestraat (Lier)
Monumentaal bronzen beeld op arduinen sokkel, naar ontwerp van J.F. De Vriendt. Steenhouwer E. Vandenbrande en bronsgieterij Gebr. Van Aerschot van Leuven.


ID: 80177 | Bouwkundig element

Poolse militaire begraafplaats

Luikersteenweg (Lommel)
Begraafplaats na de Tweede Wereldoorlog aangelegd, met 257 graven van Poolse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn. Het merendeel behoorde tot de Poolse 1ste Pantserdivisie, die ons land hielp bevrijden.


ID: 134651 | Landschappelijk element

Kasteelpark Het Lagendal

Lagendalstraat 1 (Lummen)
Goed bewaarde aanleg van het gaaf bewaard, omgracht landgoed, onge­veer 8 hectare groot, met vierkante plat­te­grond en voor­malig kasteel La­gendal, teruggaand tot einde 18de of begin 19de eeuw.


ID: 134652 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loye

Loyestraat 1 (Lummen)
Cultuurhistorisch belangrijk, uitgestrekt kasteeldomein van circa 205 hectare, met interessante tuinaanleg waarbij pro­duc­tie­bossen, vij­vers, wei-, hooi- en bouw­land horen; com­plex en hete­ro­geen water­kas­teel, daterend uit de 15de tot de 19de eeuw, deels historiserend gerestaureerd.


ID: 306693 | Bouwkundig element

Stadscentrum Maaseik

Begijnenstraat, Bleumerstraat, Boomgaardstraat, Bosstraat, Capucienenstraat, Eikerstraat, Grote Kerkstraat, Halstraat, Hepperstraat, Houtstraat, Kleine Kerkstraat, Lekkerstraat, Lombaardsteeg, Markt, Monseigneur Koningsstraat, Munnikenstraat, Pelserstraat, Rueelstraat, Torenstraat, Vossenbergstraat, Vullerstraat, Waagstraat, Walstraat (Maaseik)
De middeleeuwse stadsstructuur bleef vrijwel intact bewaard in het huidige stratenpatroon van Maaseik. Het monumentaal patrimonium vertegenwoordigt nagenoeg alle periodes uit de bouwgeschiedenis vanaf de houtbouwfase tot en met de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 73402 | Bouwkundig element

Standbeeld van de gebroeders van Eyck

Markt (Maaseik)
Witmarmeren beeld op een sokkel van mergel- en hardsteen, een werk van L. Wiener, van 1863.


ID: 302746 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Marktplein met dubbele rij lindebomen

Markt (Maaseik)
Het marktplein wordt omgeven door een dubbele rij lindebomen, meer bepaald Hollandse linden (Tilia Europaea (x)), die al sinds 1862 het beeld van de Markt bepalen.


ID: 50598 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum

Mevrouw Courtmanslaan 80 (Maldegem)
In mei 1940 werd een volledig nieuwe school opgericht door de Ondernemingen Garnier uit Brussel in 1948; sinds 1964 Koninklijk Atheneum en uitbreiding met een nieuwe vleugel aan de Katsweg in 1972. Functionele bakstenen gebouwen uit 1940 met twee bouwlagen onder zwarte geglazuurde pannen zadel- en schilddaken, sterk horizontaal gemarkeerd door brede vensterregisters met metalen ramen en overstekende houten kroonlijsten. Lage rechtervleugel onder plat dak.