64 resultaten


ID: 132728 | Landschappelijk element

Bolvormig geschoren palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit bolvormig geschoren palmboompje is er één van.


ID: 132754 | Landschappelijk element

Topiary van buxus bij de pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Op het talud langs de Beerlegemsebaan staan vier geschoren buxussen. Het betreft hier een zeer interessante, vrij snel groeiende cultivar van Buxus sempervirens, de ‘gewone’ buxus of palm, met relatief groot, rondovaal blad. Deze buxus treffen we regelmatig, al dan niet geschoren, in pastorietuinen.


ID: 130253 | Landschappelijk element

Boerentopiary van twee geschoren buxussen

Machelgemstraat 1 (Zwalm)
Het boerentuintje ten noordwesten van de woning is op klassieke wijze ingedeeld met een gaanpad dat begint aan de deur en met een siergedeelte aansluitend aan de woning en verder verwijderd het nutsgedeelte dat werd gebruikt als moestuin. In het siergedeelte werden snijbloemen gekweekt en werden wintergroene struiken zoals buxus in kunstmatige vormen gesnoeid. Door het snoeien en scheren van de struiken bekwam men soms zéér complexe vormen. Hier bestaat de topiary uit een cilindervormige basis met erboven één of twee cilindervormige etages met in de top een diervormig figuur. De vormen zijn door de jaren heen vervaagd, maar met een beetje verbeelding zie je meestal zoiets als een kleinvee-achtig dier, zoals een kip of een haan.


ID: 133338 | Landschappelijk element

Buxusstruik met vier stammetjes

Noordlaan 11 (Zwalm)
De aanplantingen in de pastorietuin dateren uit een aanlegfase uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hellende tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De vierstammige buxusstruik is er één van.