Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

102 resultaten


ID: 24027 | Bouwkundig element

Dadizeele New British Cemetery

Beselarestraat (Moorslede)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Ch. Holden. De ommuurde begraafplaats met toegangsgebouw en schuilgebouw omvat een Duitse bunker, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en zes regelmatige perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 200825 | Bouwkundig element

Ramscappelle Road Military Cemetery

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De begraafplaats is deels ommuurd, deels met een haag omheind en heeft een open geplaveide toegang met breed uitgewerkte trap, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', twee schuil- en dienstgebouwtjes uit natuursteen en en rijen witte graftekens. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 200838 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Ramskapelle

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een driehoekige plattegrond, een bakstenen voormuur tussen hogere hardstenen en bakstenen pijlers met traliewerk en een toegangshekken, lichte niveauverschillen, symmetrisch aangelegde gebogen rijen grafstenen met hagen.


ID: 300542 | Landschappelijk element

Geschoren hulst in de vorm van een hooimijt

Prindaal 28 (Ninove)
Aan de straatzijde van een hoeve staat een op traditionele wijze geschoren hulst. Het is een goed onderhouden boerentopiary in de vorm van een hooimijt, met een doormeter van 3 meter en een scheerhoogte van 3 meter.


ID: 131489 | Landschappelijk element

Taxustopiary met diamantkopmotief in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. In het centrale grasveld voor de winterserre werden in een symmetrisch patroon en aan beide zijden van een tennisveld, afzonderlijke taxustopiary aangeplant. Deze topiary worden geschoren met een diamantkopmotief, mogelijk verwijzend naar de dakvorm van de winterserre.


ID: 87792 | Bouwkundig element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Tieltsteenweg (Oostrozebeke)
Bakstenen wegkapel gewijd aan Onze–Lieve-Vrouw, waarschijnlijk opgericht tijdens het interbellum.


ID: 130495 | Landschappelijk element

Buxus sempervirens op kerkhof Sint-Servatiuskerk

St.-Servaasstraat (Ravels)
De palmboompjes (Buxus sempervirens) staan verspreid op het omhaagde kerkhof ten zuiden van de parochiekerk Sint-Servatius.


ID: 132048 | Landschappelijk element

Taxus als schermbeplanting bij de Breembosmolen

Braambos 13 (Ronse)
Deze taxus geeft beschutting aan het molenrad. Dit is een gebruik dat nog dateert uit de tijd dat het rad en bijhorende constructies uit hout werden vervaardigd en tegen het uitdrogen dienden beschermd te worden. Meestal werd hiervoor linde aangewend omdat lindebladeren een zeer goed zonnescherm produceren. Hier bij de Breembosmolen heeft de wintergroene taxus deze beschermende rol overgenomen.


ID: 130719 | Landschappelijk element

Natuurlijk gevormde hazelaar

Jagersstraat (Ronse)
Een sterk uit de kluiten gewassen gewone hazelaar met een stoofomtrek van 460 cm staat dicht bij de oude spoorweg en dit bij het uitlopen van de Jagerstraat.


ID: 304150 | Landschappelijk element

Twee taxussen in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg-20ste eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Twee wintergroene taxusstruiken behoren nog tot het aangeplante assortiment uit die periode.