Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

145 resultaten


ID: 16479 | Bouwkundig element

Vissershuis

Anjelierenlaan 3, Tulpenlaan 46 (Koksijde)
Lage, langgestrekte visserswoning van witgekalkte baksteen met gepikte plint, in kern opklimmen tot de periode 1855-1865. Indeling van links naar rechts: schuurtje met dorsvloer, stal oorspronkelijk voor de muilezel en de konijnen, woongedeelte van drie traveeën, en aanbouwsel zogenaamd pannenkot onder lessenaarsdak tegen de oostelijke zijpuntgevel. Ten westen, privaat. Witgekalkt bakstenen gebouwtje onder lessenaarsdak, opgetrokken boven de aalput.


ID: 16505 | Bouwkundig element

Dijk-Horloge

Zeedijk (Koksijde)
Het Dijk-Horloge is gelegen tegenover de Strandlaan. Zelfde horloge te Koksijde-Bad. Het bestaat uit een vierkante houten klokkenstoel onder geprofileerde kroonlijst op gedraaide hoekzuiltjes, op bakstenen pijler, uit de jaren 1930-1940.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 89849 | Bouwkundig element

Vlasarbeiderswoning

Leiestraat 32 (Kuurne)
Voormalige vlasarbeiderswoning gebouwd in 1879 door vlashandelaar Pieter Melsens, zie kadaster. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder zadeldak, bekleed met Vlaamse pannen. Gecementeerde plint. Dubbelhuis van twee traveeën + één opkamertravee en één bouwlaag.


ID: 307529 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Diksmuidestraat 21 (Langemark-Poelkapelle)
De achterin gelegen wederopbouwhoeve telt twee vrijstaande gebouwen, die omstreeks 1923 ex situ werden heropgebouwd. Tegen en nabij de hoevegebouwen zijn recentere loodsen gebouwd.


ID: 24306 | Bouwkundig element

Hoeve

Begijnestraat 18 (Ledegem)
Kleine hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom een begrint erf. Erftoegang ten westen via veldweg.


ID: 24361 | Bouwkundig element

Hoeve

Rollegemstraat 178 (Ledegem)
Achterin gelegen hoeve aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844). Losse, lage bakstenen bestanddelen rondom een geasfalteerd erf met grasperk. Erftoegang ten noorden via landweg.


ID: 308494 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

François Blauweweg 1 (Lichtervelde)
Hoeve met losstaande bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom bekiezeld erf met grasplein en treurwilg. Bereikbaar ten westen via hek tussen bakstenen pijlers, waarnaast rij populieren.


ID: 51685 | Bouwkundig element

Station Lichtervelde met lampisterie en hekwerk

Statieplaats 3-5 (Lichtervelde)
Het station ligt op de kruising van de spoorlijnen Brugge-Kortrijk en Gent-Veurne-De Panne. Dit derde station van Lichtervelde werd in 1912-1914 gebouwd en na een gedeeltelijke vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog identiek hersteld. Het ensemble bestaat uit het langgestrekte stationsgebouw met stationschefwoning en de lampisterie annex toilettengebouwtje. Binnen de standaardtypologie van stationsgebouwen (staatstype ‘1895') is dit station uitzonderlijk door zijn omvang, het materiaalgebruik van grijze machinale strengperssteen en de tegeltableaus met afbeelding van de Lichterveldse paardenmarkt. Ook het gietijzeren hekwerk tussen de lampisterie en de gesloopte goederenloods is bewaard.


ID: 33732 | Bouwkundig element

Hoeve Wagenmakershof

Oostwinkeldorp 1 (Lievegem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenwoning ingeplant achter boomgaard. Bakstenen woning van zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Ten zuidwesten, bakstenen bedrijfsvleugel met pannen zadeldak; omlijst gevelnisje met Sint-Antoniusbeeld in de straatpuntgevel.