Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

40 resultaten


ID: 15880 | Bouwkundig element

Tolkantoor

Bergenstraat 101 (Alveringem)
Dubbelhuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met dakkapel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 87624 | Bouwkundig element

Lillo-Fort

Haven Lillo, Havenmarkt, Kazerneplein 4, 10, 4A-C, Omwentelingstraat, Stroomstraat, Tolhuisstraat, Vestingstraat (Antwerpen)
De militaire oorsprong van Lillo gaat terug tot de Tachtigjarige Oorlog toen, in 1578-1580 onder meer de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek werden gebouwd in opdracht van Willem van Oranje.


ID: 10838 | Bouwkundig element

Tolhuis

Tolhuisstraat 3 (Antwerpen)
Tolhuis op Scheldedijk, voor de tolheffing op de binnenscheepvaart. Rechthoekig gebouw met neotraditionele inslag uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 3055 | Bouwkundig element

Tolwachterswoning en herberg

Dijk 10 (Bonheiden)
Vermoedelijk opgericht circa 1786 als brugdraaiershuisje, maar het huis werd ook gebruikt als herberg.


ID: 301813 | Bouwkundig element

Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Academiestraat, Biskajersplein, Blekersstraat, Carmersstraat, Engelsestraat, Genthof, Gouden-Handrei, Gouden-Handstraat, Hoornstraat, Jan van Eyckplein, Kandelaarstraat, Koningstraat, Kraanrei, Krom Genthof, Langerei, Langestraat, Leffingestraat, Minneboplein, Molenmeers, Oosterlingenplein, Schrijnwerkersstraat, Sint-Annakerkstraat, Sint-Annarei, Spiegelrei, Spinolarei, Strostraat, Torenbrug, Verversdijk, Wijnzakstraat (Brugge)
De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.


ID: 72019 | Bouwkundig element

Herberg De Barrière

Blankenbergse Steenweg 257-259 (Brugge)
uidig uitzicht is resultaat van opsplitsing in 1906 naar ontwerp van architect René Cauwe (Brugge). Traditionele bakstenen gevels gecombineerd met natuursteen voor kozijnconstructie en pseudo-vakwerk voor het benadrukken van de fries en de geveltoppen. Geprononceerde middentravee uitgewerkt als toren met leien tentdak met smeedijzeren windvaan.


ID: 74742 | Bouwkundig element

Herberg

Brugse Steenweg 400 (Brugge)
Voormalige herberg, gebouwd circa 1800 na het dempen van de "Sluyssche Vaart". Witbeschilderde baksteenbouw op gepekte plint, een opkamertravee.


ID: 74795 | Bouwkundig element

Herberg Peereboom

Diksmuidse Heerweg 445 (Brugge)
Sterk verbouwde en gerestaureerde hoevegebouwen.


ID: 29359 | Bouwkundig element

Tolhuis

Jan van Eyckplein 1-2, Spanjaardstraat 2 (Brugge)
Pand gelegen ten noorden van de Sint-Jansbrug waar sinds een onbekend tijdstip de grote tol namelijk de tol op internationale en interregionale handel werd geheven tot het einde van het Ancien Régime. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen en bewaart een oude kern en sporen van een bouwfase omstreeks het einde van de 15de eeuw. Tolhuis met omstreeks eind 19de eeuw heropgebouwde gevel met puntgevel in Doornikse steen en Brabantse zandsteen. Rechts bakstenen trapgevel, eveneens heropgebouwd in vierde kwart 19de eeuw, naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Links vooruitspringende aanbouw met een trap en opengewerkt voorportaal, links geflankeerd door het natuurstenen geveltje van de rijkepijnders, heropgebouwd eind 19de eeuw. Hoekhuis bij Spanjaardstraat met een bakstenen trapgevel van 1930, evenals de aanpalende smalle galerij met trapgevel links ernaast.


ID: 35078 | Bouwkundig element

Herberg In de Bareele en Het Goedje

Graaf van Hoornestraat 49 (Deinze)
Aan de straat gelegen breedhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit begin 19de eeuw en verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw.