Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2548 resultaten


ID: 89656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

St.-Bavostraat 19 (Wielsbeke)
Voormalige pastorie, thans in gebruik als museum "Demedtshuis". Gezien de slechte toestand van de oude pastorie (zie Priesteragiestraat) wordt er circa 1730 een nieuwe pastorie gebouwd, in de tuin bij het kerkhof ten zuiden van de kerk. Vrijstaand breedhuis onder pannen schilddak, gesitueerd tussen een oude Leiearm en de Sint-Bavokerk, van het kerkhof afgescheiden door een ijzeren hek tussen nieuwe bakstenen pijlers. Ten zuiden aan de linkeroever van de oude Leiearm een beeldentuin met onder meer buste van A. Demedts.


ID: 14261 | Bouwkundig element

Kasteel Kijckuit

Broekstraat 11-15, 15A (Wijnegem)
Classicistisch kasteel in omwald park met ijskelder, in voorgevel gedateerd 1770; 18de-eeuwse aanhorigheden gelegen binnen de omwalling, ten westen en ten oosten van de toegang.


ID: 1846 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Beekstraat 88 (Willebroek)
Hoeve met bredere, uitspringende langsschuur onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 205629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Munkegoed

Munkelostraat 35 (Wingene)
De oudste vermelding van de site dateert van 1274, oorspronkelijk een landbouwontginning 'in de woestenij' toebehorende aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen. Tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw werd het goed geplunderd en verlaten, later heropgericht. In 1796 werd het ganse domein door de Fransen aangeslagen. Volgens het kadaster organiseerde de toenmalige Brusselse eigenaar Constantinus Ophoven-Suys een grote verbouwingscampagne in 1852, toen werden de twee woonhuizen samengevoegd en verbouwd tot kasteel. Vrijstaand neogotisch kasteel ingeplant binnen een ruime parkaanleg met laat 19de-eeuwse landschappelijke kenmerken, vijver en parkboomgroepen met omliggende bossen. Aan de straat gelegen ommuurde moestuin en recentere boomgaard. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale toren met naaldspits.


ID: 205673 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel  Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

Peerstalstraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gereconstrueerd op een historische kapellocatie en met recuperatie van hekken met data 1711 en 1861, verwijzend naar de vroegere kapel. Wit geschilderd bakstenen volume boven zwarte plint en onder een zadeldakje met pannen. Centraal een rondboognis afgesloten door een gerecupereerd rood geschilderd smeedijzeren hekken.


ID: 206041 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Torhoutstraat 8-10 (Wingene)
Hoevecomplex opklimmend tot circa 1800. Bestaande uit twee boerenwoningen, nummer 8 met bewaard houtwerk en voorliggende moestuin en nummer 10 gedateerd 1841. Schuur, grote stal met wagenhuisgedeelte, kleine stal, waterpomp en twee grote nutsgebouwen.


ID: 28131 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Maurusparochie met tuin

Elsegemplein 13 (Wortegem-Petegem)
De pastorie bevindt zich in een met gras begroeide en beboomde tuin met in het midden een vrijstaande pomp. De pastorie en tuin zijn volledig omgracht en toegankelijk via de weg en een brugje links van de kerk. De huidige pastorie werd in 1883 gebouwd in neotraditionele stijl, naar plannen van architect Auguste Van Assche uit Gent. Na oorlogsschade werd ze deels heropgebouwd in 1920-1921.


ID: 28242 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie met tuin

Gotstraat 2 (Wortegem-Petegem)
Pastorie met aansluitende, deels ommuurde tuin van eind 19de eeuw op plaats van pastorie van circa 1840.


ID: 28213 | Bouwkundig element

Frans klooster

Kortrijkstraat 56-60 (Wortegem-Petegem)
Het burgerhuis, opklimmend tot 1790, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid tot klooster met pensionaat en weeshuis. Het deels door een taxushaag omgeven domein omvat onder meer de 20ste-eeuwse kloostertuin en hoogstamboomgaard.