Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

240 resultaten


ID: 300045 | Landschappelijk element

Boomgaard met veekeringshaag

Bommershoven (Borgloon)
Te midden van de velden ligt deze hoogstamboomgaard, omgeven door een meidoornhaag en een ijzeren toegangshek. Voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933.


ID: 301642 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Borgloon (Borgloon)
Deze kersenboomgaard bestaat uit een variatie van oude bomen en jongere aanplanten ertussen. De boomgaard wordt deels omzoomd door een meidoornhaag en heeft een toegangshek wat bijdraagt tot de ensemblewaarde. De boomgaard wordt voor het eerst weergegeven op de topografische kaart van 1933.


ID: 301844 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Borgloon, Groot-Loon (Borgloon)
Deze boomgaarden gelegen in het noorden van Grootloon werden ook op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) afgebeeld, hoewel ze niet direct aansloten bij de bebouwing. Nog steeds zijn hier verschillende aaneengesloten boomgaarden. Er zijn veel nieuwe aanplanten, per perceel een fruitsoort, maar her en der staan nog bomen van oudere generaties boomgaarden. Een notenboomgaard in het midden van het geheel is nog vrijwel volledig en heeft een meidoornhaag. De overige hagen langs de landweg werden grotendeels vervangen door veldesdoornhagen. Op verschillende plaatsen zijn ijzeren hekken aanwezig.


ID: 303856 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Borgloon (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is gelegen langs een zijweg van de Romeinse Kassei. De boomgaard dateert uit het begin van de 20ste eeuw, een periode waarin grote delen van het landschap gebruikt werden voor de fruitteelt. De boomgaard kent sinds enkele jaren een gebruik als speelboomgaard en is toegankelijk voor het publiek. De boomgaard bestaat uit verschillende fruitsoorten en bomen van diverse leeftijden. Ze wordt afgesloten door een meidoornhaag, oorspronkelijk aangeplant om het vee op de boomgaard te houden. Er is een ijzeren toegangshek aanwezig.


ID: 301685 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard Rode Hoeve

Alfonsstraat 62 (Borgloon)
Deze boomgaard bij de Rode Hoeve past in het historische beeld van de hoeve met een (kleine) hoogstamboomgaard voor eigen consumptie. Deze boomgaarden bestonden veelal uit verschillende fruitsoorten, zoals hier ook nog steeds het geval is. De boomgaard is niet heel oud, maar draagt bij aan de context- en ensemblewaarde met de hoeve en het weiland.


ID: 301723 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Broekomstraat (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is aangeplant tussen 1930 en 1960. Dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. Deze boomgaard wordt langst twee kanten begrenst door een meidoornhaag en heeft een ijzeren toegangshek. De boomgaard kent een uitval, maar bestaat nog grotendeels uit representatief uitgegroeide appel- en perenbomen.


ID: 305890 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met maretak

Colenstraat (Borgloon)
Tegenover de Kloostersite Mariƫnlof ligt een goed bewaarde oude hoogstamboomgaard. In de oude appelaars komt maretak voor. De hoogstamboomgaard is omgeven door een meidoornhaag en toegankelijk via een metalen hek.


ID: 304735 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn bij U-vormige hoeve

Elleboogstraat (Borgloon)
Deze veekeringshaag van meidoorn is gelegen bij een U-vormige hoeve. Dit perceel was in de 20ste eeuw een hoogstamboomgaard. Om het vee op de boomgaard te houden, werd een meidoorhaag voorzien als veekering, een typisch verschijnsel in Haspengouw.


ID: 301603 | Landschappelijk element

Jonge hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Grootloonstraat, Kleine Veldsteeg (Borgloon)
De omgeving van Groot-Loon wordt gekenmerkt door de grote dichtheid aan hoogstamboomgaarden. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen rond de bebouwing allemaal ingenomen zijn door boomgaarden. Zo ook dit perceel. In de tussentijd is deze boomgaard altijd in gebruik gebleven, hoewel steeds vervangen door jonge bomen. De huidige bomen zijn jonger dan 20 jaar, maar kennen een gaaf en volledig plantverband en een actief gebruik. Langs de Kleine Veldsteeg is de boomgaard afgesloten met een meidoornhaag.


ID: 301842 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden bij kerk Grootloon

Grootloonstraat (Borgloon)
Bij het kerkje van Grootloon zijn ook reeds op de Ferrariskaart hoogstamboomgaarden afgebeeld. Enkel direct rond de kerk. In de loop van de 19de en 20ste eeuw zal het areaal verder uitbreiden naar het westen. De boomgaarden bestaan uit verschillende fruitsoorten en zijn gemengd van ouderdom.