Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

240 resultaten


ID: 133416 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering

Kroonstraat (Brakel)
De geschoren meidoornhaag bevindt zich aan straatzijde bij een relict van een hoogstamboomgaard. De weerhaag heeft een historische scheerhoogte van 1,2 m, de huidige scheerhoogte bedraagt 1,8 m.


ID: 133455 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en weerhaag van meidoorn

Zureveldweg (Brakel)
Kaphaag van haagbeuk op de perceelsgrens tussen twee graslanden. De knothoogte van de bomen is 1,8 m. De originele plantafstand is ongeveer 30 cm. In het westelijke deel van de rij staat een tweestijlige meidoornboompje. In het oosten, voorbij de hoekboom, gaat de perceelsrandbeplanting over in een geschoren meidoornhaag.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 307697 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering

Blekerij 3 (Deinze)
Bij het hoevetje (Blekerij 3) staat langs het pad een geschoren meidoornhaag van éénstijlige meidoorn. De haag sluit het erf met vroegere boerenboomgaard af en is aangeplant als veekering.


ID: 131947 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Boerestraat 9 (Deinze)
De gemengde afsluitingshaag van wilde mispel, tweestijlige meidoorn, eenstijlige meidoorn en hulst omsluit gedeeltelijk een erf langs de Boerestraat te Nevele. De haag werd oorspronkelijk geplant om het erf af te sluiten en als veekering.


ID: 131576 | Landschappelijk element

Veekering als erfafsluiting Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Op het erf van het Hof ter Oossche en langs de afsluitingsgracht aan de noordzijde van het erf is er een afsluitingshaag van meidoorn. De haag is circa 170 m lang en is door natuurlijke verrijking ook voorzien van braam, hulst en wilg.


ID: 132409 | Landschappelijk element

Gemengde weerhaag als veekering

Langerijnsweg (Dilsen-Stokkem)
151 meter lange geschoren weerhaag die plaatselijk even wordt onderbroken door de 'Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Durige Bijstand'. De haag bestaat uit Meidoorn (Crataegus monogyna), Taxus (Taxus baccata) en enkele knotessen (Fraxinus excelsior). Vermoedelijk een relcit uit de plaatselijke Maasheggencultuur. De originele veekerende functie is rondom het perceel veelal overgenomen door prikkeldraad maar op deze plek blijft de haag behouden.


ID: 306240 | Landschappelijk element

Gemengde hoogstamboomgaard bij een hoeve

Heilig Hartstraat 81 (Gingelom)
Gemengde hoogstamboomgaard met veekeringshaag en barrier bij een hoeve die in kern minstens opklimt tot de 18de eeuw.


ID: 133248 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn als veekering

Dieststraat, Rotemstraat (Halen)
Bevat zeer oude individuen. De haag wordt niet meer ingeboet, waardoor er gaten zijn ontstaan. Sporen van vlechtwerk, waarbij de zijwaarts gerichte takken in de haag worden gevlochten.


ID: 22349 | Bouwkundig element

U-vormige vakwerkhoeve Busselkenswinning

Kermtstraat 118 (Hasselt)
U-vormige hoeve uit de 19de eeuw, met gebouwen van baksteen en stijl- en regelwerk gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.