Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

240 resultaten


ID: 132302 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Schophemmerhei (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud van een holle weg. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, opgaande bomen van zoete kers, opgaande zomereik, knotbomen van zomereik met een omtrek van meer dan drie meter, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, opgaande Canadapopulier, sleedoorn, bosrank, rode kornoelje, olm, hakhout van zomerlinde, knotbomen van gewone beuk en haagbeuk. Opvallend is het zeer oude hakhout van veldesdoorn, met een omtrek van meer dan vijf meter.


ID: 132330 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Schophemmerhei (Voeren)
De twee houtkanten op talud staan op de perceelsgrens van enkele graslanden op de helling van de Voervallei. De houtkanten bestaan uit een uitgegroeide veekeringshaag van meidoorn met een bijmenging van gewone es, sleedoorn en roos.


ID: 303573 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn

Sint-Pieterstraat (Voeren)
De veekeringshagen van meidoorn staan rond het voormalige gemeentehuis, school en onderwijzerswoning van Sint-Pieters-Voeren. De geschoren hagen staan op de perceelsgrens van weilanden of hoogstamboomgaarden. De functie van de weerhagen is het vee op de weide houden.


ID: 303576 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn

Sint-Pieterstraat, Trappen (Voeren)
De veekeringshaag van meidoorn staat aan de straatzijde van het erf bij een hoeve.


ID: 303921 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn

Sint-Pieterstraat (Voeren)
De veekeringshagen van meidoorn staan op verschillende plaatsen in Sint-Pieters-Voeren. De geschoren hagen staan op de perceelsgrens van weilanden. De functie van de weerhagen is het vee op de weide houden.


ID: 37956 | Bouwkundig element

Hoeve Driesenhof

Teuvener-Driesen 2 (Voeren)
Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit twee tegenover elkaar gelegen delen, daterend van circa 1849.


ID: 131832 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs weg

Ulvend (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de weg Ulvend. De soortensamenstelling bestaat uit Hollandse linde, een restant van een veekering van meidoorn, gewone hazelaar, zoete kers, opgaande bomen van zomereik en opgaande bomen en hakhout van gewone es.


ID: 303608 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn

Ulvend (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Sint-Martens-Voeren aanwezig. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn een beeldbepalend objecten in het Voerense landschap.


ID: 304885 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Ulvend (Voeren)
Rond het gehucht Ulvend staat op de Kabinetskaart van de Ferraris een cluster van hoogstamboomgaarden ingetekend. Op alle latere kaarten blijven deze percelen hoogstamboomgaard. De huidige hoogstamboomgaard bestaat uit een 25-tal perelaars omgeven door een geschoren veekeringshaag van meidoorn met veel bijmenging van hulst. Er bevinden zich verschillende bollen geschoren hulst als boerentopiary in de haag. De hoogstamboomgaarden in Voeren kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge erfgoed- en natuurwaarde en herbergen vaak nog oude fruitrassen.


ID: 131983 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als veekering

Ulvend 7-9 (Voeren)
De scheerhaag is aangeplant langs de perceelsgrens van de hoeves Ulvend 7 en Ulvend 9. De meidoornhaag staat langs twee huisweides, heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.