Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

177 resultaten


ID: 59622 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Groeningestraat 7 (Kortrijk)
Vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis, mogelijk met oudere kern, dat toebehoorde aan het kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en door een kanunnik werd bewoond.


ID: 59973 | Bouwkundig element

Herenhuis Sint-Christophe met koetshuis

Hoveniersstraat 15, Minister Tacklaan 5 (Kortrijk)
Voormalige herenwoning thans restaurant, opgetrokken in 1880 door een Engelse vlashandelaar. Onderkelderd enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen boven de grijsbeschilderde kelderverdieping; getraliede keldermonden. Leien zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgelijnd door gekorniste kroonlijst met tandlijst, waaronder fries met verdiepte rechthoekige spiegels. Horizontaal belijnde onderbouw door de schijnvoegen en doorgetrokken onderdorpels.


ID: 59841 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koning Albertstraat 8 (Kortrijk)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neoclassicistische lijstgevel afgelijnd door waterlijst, panelenfries en houten kroon- en tandlijst.


ID: 61036 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Rollegem

Schepenhuisstraat 53, 61 (Kortrijk)
Het kasteel van Rollegem werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw door de Franse industrieel Clarysse als maison de campagne. Het landhuis wordt omgeven door een park, langs de straatzijde afgesloten door een hek. Imposant landhuis met neoclassicistische en neobarokke inslag. Verfraaiingsfase in neogotische stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw, zie hoektorentjes, wintertuin en conciërgerie. Ten noordwesten, nutsgebouwtje oorspronkelijk verbonden met huis door muurtje waarvoor grot.


ID: 43853 | Bouwkundig element

Hoeve met stoomgraanmaalderij

't Leeghoek 2 (Kruisem)
Hoeve, volgens kadastergegevens van circa 1850 tot 1871 met stoomgraanmaalderij, ingericht in een deel van het bestaande woonhuis. Vrij imposant onderkelderd boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlagen, in kern uit het eerste kwart van de negentiende eeuw.


ID: 43934 | Bouwkundig element

Hoeve

Broekstraat 46 (Kruisem)
Ver achterin, voormalige omgrachte hoeve, bij de aanleg van de spoorweg in 1857 doorsneden en gracht deels gedempt.


ID: 74492 | Bouwkundig element

Herenhuis

Huiseplein 23 (Kruisem)
Achterin gelegen herenhuis met voortuin afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet. Woonhuis van zeven traveeën en één en twee bouwlagen onder zadeldak in kern zeker opklimmend tot eind 18de eeuw, hoger opgetrokken en voorzien van een nieuwe voorgevel circa 1905.


ID: 74317 | Bouwkundig element

Villa

Waregemsestraat 14 (Kruisem)
De oude villa ligt achterin, ver van de straat in een sterk golvend bebost landschap bij de Cordaalbeek. Het gebouw werd opgetrokken in 1910 door markies P. Ruffo de Bonneval. De villa was aanvankelijk opgetrokken in een sobere cottagestijl met bakstenen gevels, in de puntgevels verrijkt met imitatievakwerk.


ID: 41174 | Bouwkundig element

Landhuis

Meerlaarstraat 84 (Laakdal)
Alleenstaand landhuis van circa 1900 in deels omhaagde, deels ommuurde tuin .


ID: 47717 | Bouwkundig element

Villa Hofman

Kerkstraat 12-14 (Lebbeke)
Villa Hofman, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 12.12.2002. Typisch landhuis, gebouwd in eclectische stijl in 1907 door de familie Hofman-Segers. Woning ingeplant in een grote tuin met parkallure, achteraan reikend tot aan de beek, aan de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek op bakstenen voet met arduinen dekplaat.