Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

177 resultaten


ID: 57017 | Bouwkundig element

Villa Nieuw Malecote

Oude Staatsbaan 156 (Maldegem)
In het kadasterarchief wordt de villa vermeld als kasteel, in gebruik genomen in 1914. Architect E. De Heem kreeg, blijkens een gevelsteen, de opdracht tot het ontwerp. De vrijstaande villa is omringd door een uitgestrekte tuin. Een houten tuinpoort en een overluifelde voetgangershek met ijzeren ajour zijn opgehangen aan bakstenen pijlers met decoratieve arduinen bekroningen.


ID: 1583 | Bouwkundig element

Vrijstaand landhuis

Bankstraat 26, 30 (Mechelen)
Alleenstaand landhuis op rechthoekige plattegrond, twee en vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 1387 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Borchtstraat 21 (Mechelen)
Eclectisch burgerhuis, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, samen met drie aanpalende huizen in 1910 opgericht.


ID: 52598 | Bouwkundig element

Neoclassicistische burgerhuizen

Veldstraat 63-67 (Meerhout)
Huizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, uit het vierde kwart 19de eeuw, mogelijk met oudere kern.


ID: 36204 | Bouwkundig element

Bloemisterij

Brusselsesteenweg 157 (Melle)
De bloemisterij bewaart resten van een hoeve die minstens opklom tot de 18de eeuw . Woning van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw met kern van ouder boerenhuis. Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en schaarse sporen van de vroegere gevelberaping.


ID: 73731 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zusters benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.


ID: 36342 | Bouwkundig element

Villa

Gontrode Heirweg 88 (Merelbeke)
Neoclassicistisch getinte villa van twee bouwlagen op souterrain, onder pseudomansardedak, van circa 1900. Opvallende veranda in L-vorm tegen de zuidelijke en oostelijke gevel met verzorgd houtwerk en brede boogvormige vensters.


ID: 52749 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Rozenberg 62 (Mol)
Burgerwoning van circa 1925, combinatie van uitspringende puntgevel en lijstgevel met verwerking van gekleurde baksteen.


ID: 55387 | Bouwkundig element

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met tuin

Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.