Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1848 resultaten


ID: 16608 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiustoren

Willem De Roolaan (Nieuwpoort)
Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius uit het laatste kwart van de 13de eeuw; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.


ID: 307715 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post Allée Verte

Zeemeerminnendreef (Nieuwpoort)
Geallieerde bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Betonnen militaire constructie met scherfmuur aan noordoostelijke zijde.


ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Neigem

Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.


ID: 39208 | Bouwkundig element

Toren

Kasseide (Ninove)
Dit zou dit een overblijfsel kunnen zijn van een toren, afhangend van het nabije kasteel Heetvelde. Heden ingericht als woning en verbouwd.


ID: 9262 | Bouwkundig element

Stadspoort Koepoort

Koepoortstraat (Ninove)
Overblijfsel van de vroegere stadsomheining, reeds vermeld in de 14de eeuw. In 1462, na een totale verwoesting, hersteld of heropgebouwd. Circa 1600 verbouwd op last van het stadsbestuur en na haar voltooiing in 1629 als stadsgevangenis gebruikt. Gotisch poortgebouw met grosso modo rechthoekige plattegrond, spitsboogdoorgang en zadeldak. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor sokkel, omlijsti1gen en negblokken.


ID: 56780 | Bouwkundig element

Marinekazerne Bootsman Jonsen

3de en 23ste Linieregimentsplein 1, Veerbootstraat (Oostende)
Kazerne deels teruggaand op een militair complex uit de Hollandse periode. Onder impuls van Leopold II wordt een nieuwe kazerne uitgewerkt, met een officiersmess naar ontwerp van Delacenserie.


ID: 56835 | Bouwkundig element

Betonnen transformatorbunker

Dokter Eduard Moreauxlaan (Oostende)
Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944). De verdeling van de elektriciteit voor de stad gebeurde vanuit deze bunker, net als vanuit deze aan de Godetiastraat. Nog steeds in gebruik als hoogspanningscabine.


ID: 301998 | Landschappelijk geheel

Duin- en polderlandschap

Dorpsstraat, Duinenstraat, Nieuwpoortsesteenweg, Zeedijk (Oostende)
Het gebied omvat de duinstrook en het aansluitend poldergebied tussen de Zeedijk en de Nieuwpoortsesteenweg te Oostende. In de duinen bevinden zich nog restanten van bunkers uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog.


ID: 217115 | Bouwkundig element

Duitse bunker Batterij Antwerpen

Duinenstraat (Oostende)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de batterij Antwerpen. Deze batterij was ten oosten van de batterij Aachen (domein Raversijde) gelegen.


ID: 217116 | Bouwkundig element

Duitse betonnen militaire constructie

Duinenstraat (Oostende)
Betonnen militaire constructie van Duitse makelij, hoogstwaarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, als onderdeel van 'Batterij Beseler'.