Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1848 resultaten


ID: 217117 | Bouwkundig element

Restanten betonnen geschutsbedding

Duinenstraat (Oostende)
Restanten van een betonnen geschutsbedding, met kenmerkende nissen, in de strook duinen net ten noorden van de Duinenstraat, op ongeveer 150 meter ten westen van de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk.


ID: 56603 | Bouwkundig element

Domein Raversijde met Memoriaal Prins Karel en Atlantikwall

Duinenstraat 147-149 (Oostende)
Het domein Raversijde omvat het openluchtmuseum Atlantikwall met bovengronds en ondergronds erfgoed uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met name van de Batterij Aachen uit de Eerste, en het Stützpunkt Bensberg en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Het omheinde domein bevat ook koninklijk erfgoed, waaronder het paviljoen van Prins Karel. Buiten het domein zijn nog koninklijke paardenstallen terug te vinden, evenals enkele bunkers en restanten van de Batterij Saltzwedel-neu en het steunpunt Bensberg.


ID: 77737 | Bouwkundig element

Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog

Godetiastraat (Oostende)
Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 77738 | Bouwkundig element

Militair Hospitaal

Godtschalckstraat 1 (Oostende)
Militair Instituut voor Zeekuur, in 1990 omgevormd tot polikliniek, in 1993 afgeschaft in het kader van de legerhervorming en sindsdien leegstaand.


ID: 77901 | Bouwkundig element

Duitse veldbatterij

Grintweg (Oostende)
Restanten van een Duitse veldbatterij deel uitmakend van het steunpunt van het Oostendse 'Landfront', een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 56846 | Bouwkundig element

Duitse mortierbunker

Havengeulkaai (Oostende)
Duitse mortierbunker R633 uit de Tweede Wereldoorlog. Zogenaamd naar het nummer van het gebruikte standaardbouwplan of "Regelbau". Heden in gebruik als kleedkamer voor de sluiswachters.


ID: 77900 | Bouwkundig element

Commandobunker uit de Tweede Wereldoorlog

Oudstationstraat 8 (Oostende)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich rond de Oudstationsstraat een uitgebreid steunpunt met verschillende bunkers waaronder de commandobunker, een communicatie-, een verpleeg-, een water- en twee manschappenbunkers. Deel uitmakend van de Atlantikwall. Thans blijft de commandobunker nog over, geïntegreerd in het gemeentehuis van Stene. Rondom de bunker werd een muur gebouwd met dezelfde steen als van de nieuwbouw van het gemeentehuis, waardoor de bunker vanop straat niet herkenbaar is.


ID: 77903 | Bouwkundig element

Duitse geschutskazemat  van de Tweede   Wereldoorlog

Polderdijk (Oostende)
Duitse geschutskazemat (type Regelbau 667) van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de zuidelijke flank van het 'Landfront' flankerend in de richting van Stene, een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 56660 | Bouwkundig element

Batterij Stutzpunkt Stene

Schorredijk (Oostende)
"Stutzpunkt Stene", een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog op de site van een voormalige steenbakkerij, ingesloten tussen Schorredijk, Schorrestraat en Steensedijk. Samen met "veldbatterij Leffinge" deel uitmakend van een vooruitgeschoven (op drie kilometer van de kustlijn) linie van de Atlantikwall (1942-1944) die als zogenaamd landfront samen met het nabijgelegen anti-tankkanaal de havenstad Oostende tegen aanvallen vanuit het land moest beschermen.


ID: 77741 | Bouwkundig element

Betonnen magazijnbunker van de Tweede Wereldoorlog

Slipwaykaai (Oostende)
Betonnen magazijnbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944). Bunker van het type "1 x Verstärkt feldmäbig" magazijnbunker.