Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

159 resultaten


ID: 300298 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Wannegemdorp (Kruisem)
Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat rechtover de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een gekandelaarde linde geplant als vrijheidsboom (1830). De boom, met omtrek bijna 4 m, heeft een knothoogte van 13 m, waarop één zware spaartelg staat.


ID: 300299 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als vredesboom

Wannegemdorp (Kruisem)
Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat palend aan de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een opgaande plataan, aangeplant als vredesboom (1920).


ID: 135204 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Laarne en omgeving

Laarne (Laarne)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Laarne met bijhorende dreven, omgevende graslanden en akkers. Het slot van Laarne is via een kasseiweg en dreef met de dorpskern verbonden. Aan de andere zijde bevindt zich de kleinschalige dorpskern van Laarne met parochiekerk en vrijheidsboom.


ID: 131431 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als herdenkingsboom

Dorpsstraat (Laarne)
Op het dorpsplein van Laarne staat midden voor de kerk en naast het oud gemeentehuis een opvallende solitaire boom. Deze monumentale boom wordt lokaal als een vrijheidsboom of aanplanting die herinnert aan een vroeger bestaande vrijheidsboom aanzien.


ID: 131430 | Landschappelijk element

Geknotte linde als vrijheidsboom

Kalkendorp (Laarne)
Dorpsboom van Kalken, gekend als vrijheidsboom. Solitaire gekandelaarde linde ten noordoosten van de parochiekerk Sint-Denijs van Kalken, aan het deel van Kalkendorp dat noordwaarts naast het kerkkoor tot de Koffiestraat leidt.


ID: 213285 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Sint-Juliaan van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 304252 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Bellestraat, Kouterbaan, Lange Molenstraat, Leo Duboisstraat (Lebbeke)
Op een pleintje waar vier wegen op uitkomen werd in 1919, na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog, een vredesboom geplant. In 2005 werd beslist om veiligheidsredenen de linde te vellen. Een nieuwe lindeboom werd op dezelfde plaats aangeplant.


ID: 300803 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Oordegemdorp (Lede)
Op het dorsplein van Oordegem staat vlakbij de parochiekerk Sint-Martinus een winterlinde. De opgaande boom staat bij een oorlogsmonument en is vermoedelijk de vervanger van de vredesboom die hier oorspronkelijk geplant werd na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 215770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument met linde als vredesboom

Koningin Astridplein (Leopoldsburg)
Op 22 november 1919 werd vóór het gemeentehuis een vrijheidsboom, een linde, geplant. Ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werd in 1920 naast deze linde een monument opgericht.


ID: 132028 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

St.Jans-Plein (Lierde)
De vredesboom is geplant na de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om een zomereik aansluitend bij het kerkhof met een stamomtrek van 310 centimeter.