Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

566 resultaten


ID: 26921 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Kale

Twaalfroeden (Gent)
Oude landbouwuitbating, vermeld sinds de 15de eeuw en eigendom van Gentse patriciërsfamilies. Ver achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een populierendreef, voorheen omwald. Sporen van een "motte" met twee concentrische grachten, heden nog bewaard ten noorden van de hoeve.


ID: 8790 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lalaing

Bovenkassei 5 (Geraardsbergen)
Kasteel met in U-vorm opgestelde dienstgebouwen omgeven door een vierkante omwalling met twee vaste bruggen en park met beboomde toegangsdreven met hekken en gietijzeren zuiltjes. Kasteel in bak- en zandsteenstijl met zandstenen onderbouw, uit de 16de en 17de eeuw.


ID: 8649 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Boelare

Kasteeldreef 3 (Geraardsbergen)
Omgracht kasteel met L-vormig wooncomplex met kern uit het eerste kwart van de 17de eeuw en aanpassingen uit de 18de eeuw. Gelegen in een groene omgeving aan een bocht van de Dender, met uitgestrekt park toegankelijk langs een deels gekasseide populierendreef met kapel.. Dwarsschuur en stalvleugels uit de 18de eeuw. Portierswoning uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuinhuisje uit het laatste kwart van de 19de eeuw en klein neogotisch tolhuisje. Het kasteelpark strekt zich uit vanaf de Gentsestraat tot de Denderoever.


ID: 8606 | Bouwkundig element

Abdij Beaupré

Klakvijverstraat 66, 70, 76 (Geraardsbergen)
Inplanting ten noorden van het dorp in een mooie landelijke omgeving. Deels omwald en ommuurd complex poortgebouw door middel van een beboomde dreef met de Klakvijverstraat verbonden.


ID: 52002 | Bouwkundig element

Abdij Ten Putte

Abdijstraat 80-86 (Gistel)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1890-1891. Ontstaan van de Godelievemotte in de 12de eeuw op de westelijke rand van een kleine zandige opduiking, gelegen op 3,5 kilometer ten westen van de stadskern van Gistel. De site bestond uit een groot omgracht gedeelte in het zuiden en een omgrachte heuvel iets ten noorden ervan.


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.


ID: 39204 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Heetvelde en omgeving

Heerbaan 83 (Gooik)
Voormalige burcht van de heren van Heetvelde. De huidige toestand resulteert van een wederopbouw van een waterburcht in de 17de eeuw, met overname van oudere elementen. De kasteelsite is langs de straatkant omgeven door een haag en opgaande bomenrij. De Papenmeersbeek en Keitsenbergbeek ten zuiden vallen op door de begeleidende bomenrijen.


ID: 135073 | Landschappelijk geheel

Gravenkasteel Humbeek en omgeving

Humbeek (Grimbergen), Nieuwenrode (Kapelle-op-den-Bos)
Het Gravenkasteel Humbeek en omgeving ligt ten zuiden van Kapelle-op-den-Bos, op de westelijke oever van het kanaal Brussel-Willebroek. Bij het waterkasteel ligt het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrebos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd gebleven is. De weiden tussen het bos en de ten westen van het gebied gelegen Driebosbeek werden na de rooiing van een deel van het bos aangelegd (begin 19de eeuw).


ID: 75186 | Bouwkundig element

Kasteel Het Prinsenhof

Guldendal (Grimbergen)
Het eens zo machtige waterkasteel met omringend park en aanhorigheden was de verblijfplaats van de heren van Grimbergen. Het hof was gesitueerd ten zuiden van de abdij met wie ze sinds de 17de eeuw rechtstreeks verbonden waren door een dubbele dreef, heden Prinsenstraat.


ID: 134040 | Landschappelijk element

Gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel

Guldendal 20-22 (Grimbergen)
Waterburcht van de heren van Grimbergen uit het vierde kwart van de 15de eeuw, rond 1610 omgebouwd tot 'huis van plaisantie' en na 1944 vervallen tot kasteelruïne; op heden geconserveerd als ruïne omgeven door gemeentelijk park met sporen in het microliëf van een klassieke Franse tuin van circa 13 hectare, aangelegd tijdens het derde kwart van de 18de eeuw; verbost tijdens de 19de eeuw.