Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

566 resultaten


ID: 21802 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Diestsebaan (Halen)
Hoeve met losse bestanddelen, uit de 19de eeuw, thans buiten bedrijf. De ligging op een omgracht kavel duidt op een oudere kern, waarvan in de gebouwen niets bewaard bleef.


ID: 84784 | Bouwkundig element

Landhuis en hoeve 't Toreken

Bootdijkstraat 68 (Hamme)
Voorheen complex van gebouwen gelegen op een omgrachte site binnen een bocht van de Bootdijk nabij de Schelde, heden omheind met muur en restant van walgracht, poorttoegang ten westen. Het links bij het huis aanleunende hoge torentje zou als oudste onderdeel van de constructie kunnen opklimmen tot de 16de eeuw of 17de eeuw


ID: 80072 | Bouwkundig element

Kasteel Genenbroek

Catharinadal 3 (Hamont-Achel)
Eclectisch geheel met neo-Vlaamserenaissance-inslag. In zijn huidig uitzicht dateert het complex van 1882-85, maar het is mogelijk ouder in kern.


ID: 80073 | Bouwkundig element

Franciscanessenklooster Catharinadal

Catharinadal 5 (Hamont-Achel)
Het klooster werd in 1432 met de steun van de heer van Grevenbroek door de twee gezusters Jacobs Lamberts uit Neerpelt opgericht op de plaats Gheenebempden. Volgens de Saumery in 1744, een groot ommuurd complex met ringgracht.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 22337 | Bouwkundig element

Schoolinrichting Mariaburcht

Hasseltse dreef 115 (Hasselt)
Voormalig waterkasteel van de Heren van Stevoort. Thans omgebouwd tot schoolinrichting.


ID: 22246 | Bouwkundig element

Abdij van Herkenrode

Herkenrodeabdij 1-4, 4A-F, 4H, 1A (Hasselt)
Voormalige cisterciënzerinnenabdij met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, gelegen op de zuidelijke Demeroever, temidden van een beschermd bos- en landbouwlandschap, en toegankelijk langsheen twee lindendreven.


ID: 22169 | Bouwkundig element

Kasteel van Mombeek

Mombeekdreef 98 (Hasselt)
Neoclassicistisch landhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 22245 | Bouwkundig element

Waterslot Prinsenhof

Prinsenhofweg 21 (Hasselt)
In zijn huidige vorm een omgrachte, ovale terp; de onderbouw van twee ronde, bakstenen hoektorens bleef bewaard; de oosttoren werd in 1912 voorzien van een bovenbouw en geïntegreerd in een kasteeltje in neorenaissance-stijl.


ID: 134353 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Veulen

Kasteelstraat (Heers)
Kasteeldomein van circa 10 hectare met landschappelijk park, vertrekkend van een vermoedelijk deels gerealiseerd 18de-eeuws ontwerp voor een 'jardin anglo-chinois', later aangepast in vroeg-landschappelijke stijl en uitgebreid naar plannen van landschapsarchitect Galoppin.