Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 34044 | Bouwkundig element

Rustoord Sint-Pieter

Dorp-Oost 46 (Lochristi)
Rustoord Sint-Pieter, godshuis bediend door de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo van Wachtebeke.


ID: 17849 | Bouwkundig element

Hospice des Orphelins

Kerkplein 3 (Lokeren)
In 1853-54 gebouwd als Hospice des Orphelins naar ontwerp van stadsarchitect J.J. Stevens; later stadsschool geworden en veranderd in 1882 naar ontwerp van stadsarchitect Theodore Welvaert.


ID: 27925 | Bouwkundig element

Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel

Hasselstraat 7, 7A (Maarkedal)
Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel met thans zogenaamd "Rusthuis Maarkedal" en links aanpalende kleuterschool. Aanvankelijk school opgericht in 1838 door T.J.A. Van Saceghem uit Gent, zoon van de laatste heer van Maarke. Stichting door hem bij de school en het weeshuis in 1842 van een klooster, bijhuis van de zusters van het Heilig Hart van Maria te Nederbrakel.


ID: 27963 | Bouwkundig element

School, weeshuis, klooster

Lindeke 7 (Maarkedal)
Deels bewaarde voormalige bewaarschool en meisjesweeshuis met kloosterhuis van de zusters van Barmhartigheid van Ronse. Oorspronkelijk langgestrekt gebouw van aanvankelijk twaalf traveeën opgericht in 1877, in meerdere keren nadien, 1879 - begin 20ste eeuw, links verlengd met zes traveeën in dezelfde stijl.


ID: 50591 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters maricolen

Marktstraat 15 (Maldegem)
Oorspronkelijke kloostergebouw van 1873 met strak symmetrische aanleg met hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen, links en rechts geflankeerd door haakse vleugels. In 1890, zijvleugels uitgebreid met twee klassen in dezelfde bouwstijl. Centrale binnentuin afgesloten door een muur en hek tussen vierkante pijlers, in de jaren 1920 vervangen door de nog bestaande fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op een lage gecementeerde voet.


ID: 1701 | Bouwkundig element

Zustersschool

Koning Albertstraat 60-62 (Mechelen)
Complex van bakstenen gebouwen, één tot drie bouwlagen onder zadeldak en gegroepeerd rondom een binnenplaats, van circa 1884.


ID: 50526 | Bouwkundig element

Weeshuis Sint-Jozefshuis

Lange Schipstraat 25 (Mechelen)
Langgerekt hoofdgebouw en dienstgebouw, van 1844-1847 naar ontwerp van architect Ch. Drossaert, gelegen in een mooie tuin.


ID: 36397 | Bouwkundig element

Hospice en weeshuis van de gemeente Merelbeke

Poelstraat 37 (Merelbeke)
Hospice en weeshuis van de gemeente Merelbeke, later bejaardentehuis van het O.C.M.W. Tot 1980 bediend door de zusters van de congregatie van Sint-Franciscus (maricollen).


ID: 90008 | Bouwkundig element

Veldschool

Bruggesteenweg 27 (Meulebeke)
Voormalige 19de-eeuwse "Veldschool", later café met thans nog uitgebate feestzaal "Den Toerist". Sober geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, gewijzigd op begane grond door onder meer inbreng van herbergpui; verlaagde deuropening links.


ID: 56618 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

Zeedijk 366 (Oostende)
Vrijstaand in de duinen gelegen appartementsgebouw, oorspronkelijk "American Home for Orphan Girls Sainte Suzanne". Als volume reeds aangeduid op de in 1911 bijgewerkte kaart van het Militair Cartografisch Instituut. Huidig gebouw van 1930 naar ontwerp van architecten Armand Vanderstraeten (Leuven) en andere architect uit Braine le Comte (naam onleesbaar op bouwaanvraag); in 1949-1950 herstel van oorlogsschade naar ontwerp van architect Leon Cammaerts (Wezenbeek-Oppem, gesigneerd in postament).