Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 87930 | Bouwkundig element

Home voor weeskinderen

Boudewijnlaan 46 (Oostkamp)
Home voor weeskinderen, gebouwd in het begin van de jaren 1960 naar een ontwerp van architect Axel Ghyssaert. Sobere, licht betonnen constructie met witgeschilderde, bakstenen muren.


ID: 27145 | Bouwkundig element

Meisjesweeshuis

Hoogstraat 6 (Oudenaarde)
Meisjesweeshuis, gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1874. Imposante voorgevel opgetrokken uit natuursteen in een vrij eclectische classicerende stijl, van drie traveeën en twee hoge bouwlagen onder laag dak met venstertjes in de attiekverdieping. In achterbouw, schoolgebouwen met op de bovenverdieping kapel, ingehuldigd 19 juli 1948.


ID: 27632 | Bouwkundig element

Klooster zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Karel Martelstraat 86-92, Kloosterweg 1-5, 9 (Oudenaarde)
Gebouwencomplex, gevormd door het voormalig klooster van de zusters van Onze-lieve-Vrouw Visitatie. Huidig resterend complex omvat in hoofdzaak het oude klooster uit het derde kwart van de 19de eeuw met U-vormige aanleg, rechts palend aan Materplein; links naast Kloosterweg een deel van vroegere schoollokalen met refter en turnzaal op de begane grond. Hoge bakstenen vleugels van twee en een halve verdieping onder pannen schild- en zadeldaken. Vier traveeën lange, hoge kloosterkapel.


ID: 31252 | Bouwkundig element

Sint-Michielsgesticht

Duinkerkestraat 22, Sint-Annastraat 13, Werf 4-6 (Poperinge)
Bouw van het Sint-Michielsgesticht in 1765 - het oudste gedeelte van de hoofdvleugel - als huisvesting voor wezen, echter ook voorzieningen met betrekking tot zondagsonderwijs en kantonderricht. Gebouwencomplex met hoofdvleugel aan de Werf, aansluitend bij twee zijvleugels respectievelijk uitgevend in de Duinkerkestraat en de Sint-Annastraat.


ID: 23256 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgesticht met kapel

Blinde-Rodenbachstraat 23 (Roeselare)
Complex voornamelijk daterend uit het derde kwart van de 20ste eeuw en het vierde kwart van de 20ste eeuw. Vermeldenswaardige Heilige Elizabethkapel van 1930 naar ontwerp van J. De Coninck uit Rumbeke. In de jaren 1940 verdeeld in twee bouwlagen.


ID: 15010 | Bouwkundig element

Meisjesschool Sint-Carolus

Hospitaalstraat 2 (Sint-Niklaas)
Meisjesschool in 1856 gesticht en gebouwd als weeshuis voor meisjes en gestadig uitgebreid. Hoofdgebouw met strakke neoclassicistische lijstgevel van twintig traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op de twaalfde travee gemarkeerd door een risaliet met poort, beeldnis met patroonheilige en bekronend driehoekig fronton.


ID: 15106 | Bouwkundig element

Klooster en school der broeders hiëronymieten

Kroonmolenstraat 4, Nieuwstraat 75, 91 (Sint-Niklaas)
Klooster en school, in 1826 gesticht als jongensweeshuis. Indrukwekkende gebouwengroep op complexe plattegrond, systematisch gegroeid en uitgebreid door toevoeging van onder meer een kosteloze school gesticht in 1840, en een krankzinnigeninrichting gesticht in 1849.


ID: 216469 | Bouwkundig element

Weeshuis en school in art-decostijl

Gorsemweg 55-59 (Sint-Truiden)
Weeshuis en Sint-Ritaschool in art-decostijl, opgericht tijdens het interbellum naar een ontwerp van stadsingenieur Guillaume Govaerts.


ID: 42846 | Bouwkundig element

Weeshuis met poortgebouw

Kapucijnenhof 1-114, Kapucijnenstraat (Tienen)
Imposant, neoclassicistisch weeshuis met poortgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van stadsarchitect François Drossaert.


ID: 11886 | Bouwkundig element

Ouderlingentehuis

Begijnhof (Turnhout)
Bakstenen muur van elf traveeën, daarnaast, overblijfsel van het vroegere tehuis voor ouderlingen- en wezen, opgetrokken in 1854-1856 naar ontwerp van architect E. Gife.