Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1820 resultaten


ID: 130991 | Landschappelijk element

Toegangsdreef met leilinden Alden Biesen

Kamp, Kasteelstraat (Bilzen)
De monumentale toegang vanuit het oosten werd aangelegd met een leilindendreef. De lijnaanplantingen bestaan uit zomerlinden en één enkele Hollandse linde. Alle bomen zijn op traditionele wijze in één verticaal vlak geleid en worden periodiek gesnoeid. De zuidelijke bomenrij bestaat uit 13 bomen, het noordelijke deel uit 12 bomen.


ID: 130992 | Landschappelijk element

Maastrichterallee Lindendreef Alden Biesen

Kasteelstraat, Maastrichterallee (Bilzen)
De Maastrichterallee is een opgaande lindendreef met een lengte van 600 meter. De Maastrichterallee bestaat uit twee delen. Het gedeelte dat aansluit bij het gebouwencomplex is voorzien van een enkele bomenrij langs de noordzijde van de weg en bestaat uit negen oude zomerlinden. De rest van de dreef, tot aan het Apostelhuis, is een dreef met twee jonge bomenrijen van zomer-, winter- en Hollandse lindes. In het noordelijk deel van de dreef staan 41 bomen en in het zuidelijk deel van de dreef staan 30 bomen.


ID: 745 | Bouwkundig element

Landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.


ID: 303263 | Landschappelijk element

Tuinen en park van de landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.


ID: 623 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Schoonbeek

Waterkasteelstraat 1 (Bilzen)
De oudste gedeelten van het kasteel worden door een gevelsteen op de kroonlijst van de oostelijke gevel van de oostelijke vleugel gedateerd 1628. De kern is vrijwel zeker ouder.


ID: 308462 | Landschappelijk element

Gemengde eikendreef

Eikenlaan (Bocholt)
In het verlengde van de Eikenlaan ligt een onverharde dreef die beplant is met zowel Amerikaanse eik als zomereik. Deze dreef maakt deel uit van het historisch drevenpatroon bij de Damburghoeve en is het enige stuk dreef dat nog niet werd heraangeplant.


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


ID: 133252 | Landschappelijk element

Meervoudige lindendreef bij pastorie

Monshofstraat 11 (Bocholt)
Rond ca 1903 werd parallel met de Monshofstraat een dreef aangelegd naar de toegangspoort van de omgrachte pastorie van Reppel. langs weerszijden van de dreef werden rijen lindes aangeplant. Het perceel heeft een min of meer driehoekige vorm en wordt breder naar de toegangspoort toe zodat zich hier drie tot vier rijen lindebomen bevinden.


ID: 12486 | Bouwkundig element

Kasteel Fruithof

Fruithoflaan 15 (Boechout)
Nagenoeg U-vormig kasteel, ingeplant in beboomd park, bereikbaar langs niet verharde dreef. Voorts, koetshuis aan westzijde van het park, en door verscheidene aanbouwsels vervormde stalling aan de oostzijde.


ID: 12507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof van Boechout

Hof van Boechout 3-6 (Boechout)
Het 17de-eeuwse Hof van Boechout wordt, naast grasvelden en weiden, omgeven door percelen eiken-, beuken- en berkenbos en twee met elkaar verbonden vijvers met een uitloper voor de dienstgebouwen.