Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1822 resultaten


ID: 12520 | Bouwkundig element

Domein La Châtaigneraie

Jan Frans Willemsstraat 67 (Boechout)
Rechthoekig landhuis in cottagestijl van 1899 met koetshuis aan zuidzijde. Gelegen in grote tuin afgesloten door smeedijzeren hekken op arduinen sokkels en poorten met bakstenen pijlers.


ID: 12539 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Lazerijstraat 25 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, ingeplant binnen omhaagd domein met gekasseid erf en dreef naar Weverstraat.


ID: 135367 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Bruine Beek met kasteeldomeinen Berentrode en Zellaar

Bonheiden, Rijmenam (Bonheiden), Putte (Putte)
Dit gebied ligt ten noorden van het dorpscentrum van Bonheiden. De centraal gelegen, door grachten en greppels ontwaterde, vallei van de Bruine Beek wordt begrensd door een stuifzandrug in het zuiden en hoger gelegen gronden in het noorden. Het betreft een gaaf bewaard kleinschalig vallei landschap bestaande uit een mozaïek van open (weilanden, akkers, sportterreinen), halfopen (ruigten) en gesloten (bossen) structuren met een zeer geringe bebouwingsdichtheid en een netwerk van lineaire beplantingen (bomenrijen, houtkanten, hagen, historische dreven). Rondom de bewoningskernen en de historisch waardevolle Krankhoeve getuigen van plaggenbodems van oude landbouwtechnieken op zandige bodems. Samen met het kasteel van Berentrode en het gaaf bewaarde beboste kasteeldomein van Zellaer, vormt dit landschap een aantrekkelijk esthetisch geheel.


ID: 308056 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande eiken

Berentrodedreef (Bonheiden)
De Berentrodedreef is een historische dreef die het kasteel van Berentrode verbindt met de kerk van Bonheiden. De dreef bestaat uit verschillende segmenten en is hoofdzakelijk beplant met opgaande zomereiken.


ID: 2478 | Bouwkundig element

Kasteel Berentrode

Berentrodedreef 73-77 (Bonheiden)
Eertijds leengoed en tot jachtslot versterkte hoeve met omgrachting en ophaalbrug, gelegen op het kruispunt van vier dreven.


ID: 2511 | Bouwkundig element

Nieuwe Krankhoeve

Putsesteenweg 385 (Bonheiden)
Op het einde van een aarden kastanjedreef gelegen hoeve die evenals de Kleine Krankhoeve en de Grote Krankhoeve toebehoorde aan het Krankenhuis van het Mechelse begijnhof.


ID: 3099 | Bouwkundig element

Kasteel Weyneshof

Weynesbaan 126 (Bonheiden)
Omgracht kasteel door een beukendreef verbonden met de Weynesbaan. Latere bijgebouwen ten noorden, gelegen buiten de omgrachting.


ID: 200544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kanaal Leuven-Dijle

Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Mechelen, Muizen (Mechelen), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.


ID: 134464 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Hendrickx met tuin

Bieststraat 89 (Boortmeerbeek)
Villa, in 1890 gebouwd voor August Hendrickx. Een bijgebouw met een paardenstal en een koetshuis werd pas in 1901 geregistreerd. Omgeven door landschappelijke tuin (circa 2,3 hectare), met een meanderende gracht, een rozenprieel en een steil, met bomen beplant talud als blikvangers.


ID: 134469 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schiplaken

Kasteeldreef 5-6 (Boortmeerbeek)
Landhuis uit de wederopbouwperiode, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar model van het voormalige neoclassicistisch landhuis uit circa 1820; heropgebouwd landhuis met oudere dienstgebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door landschappelijk park; kasteeldomein teruggaand op oudere kasteelsite in oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 heraangelegd als romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos van circa 100 hectare.