Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 31575 | Bouwkundig element

Hoeve Westhof

Veurnestraat 24 (Vleteren)
Historische, oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen. Ten zuiden en zuidwesten, rest van omwalling.


ID: 131756 | Landschappelijk element

Twee opgaande welkomstlinden Hoeve Driesen

Driesschen 1-3 (Voeren)
De twee opgaande welkomstbomen staan aangeplant aan beide zijden van de erfoprit van Hoeve Driesen. De twee zomerlinden hebben een mooie representatieve groeivorm.


ID: 131865 | Landschappelijk element

Opgaande linde en knotes als welkomstbomen

Knap 29 (Voeren)
De welkomstbomen staat aan straatzijde bij de erftoegang. De opgaande zomerlinde staat aan de noordzijde en meet een omtrek van 260 cm. De geknotte gewone es staat ten zuiden er van en meet een omtrek van 197 cm.


ID: 131748 | Landschappelijk element

Opgaande linden als welkomstbomen

Neubau 1 (Voeren)
Twee opgaande linden horende bij Hoeve Neubau. De linden fungeren als welkomstbomen of afweerbomen. Zulke bomen werden aangeplant op het erf om bezoekers te verwelkomen maar vooral om het kwade af te weren. De bomen zijn een beeldbepalend element in de regio en vormen samen met de hoeve een eenheid.


ID: 131725 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij hoeve

Roodbos 11 (Voeren)
Gekandelaarde Hollandse linde op erf van een langgestrekte hoeve. Het aanplanten van bomen op erven gebeurde vaak om bovennatuurlijke kwade krachten van het erf te weren. Ook deze linde is een welkomstboom (afweerboom) die de hoeve en zijn bewoners moest beschermen tegen het al het kwade. De 18 meter hoge linde heeft een mooie representatieve groeivorm en vormt een beeldbepalend element in de omgeving.


ID: 131738 | Landschappelijk element

Geknotte zomerlinde als welkomstboom

Smidt 1-3 (Voeren)
De zomerlinde is aangeplant bij de erftoegang van een hoeve met losse bestanddelen. Het betreft een gekandelaarde linde die een welkomstboom is. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (theebereiding) en houtproductie (onder andere brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Kabinetskaart van de Ferraris aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 131698 | Landschappelijk element

Twee opgaande welkomstlinden

Varnstraat 8 (Voeren)
De twee opgaande linden zijn aangeplant als welkomstbomen bij een erf. Aan elke kant van de oprit staat een boom.


ID: 208444 | Bouwkundig element

Hoeve De Robijn

Roestraat 28, Sint-Jansstraat 46 (Waregem)
Site vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw, doch vandaag met 18de- en/of 19de-eeuws gebouwenbestand. De hoevenaam verwijst naar de 18de-eeuwse plaatsnaam van de weide ten oosten van de hoeve en is toegekend in 1974 door de Heemkundige Kring.


ID: 306183 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Sint-Jansstraat (Waregem)
De toegang tot de hoeve ‘De Robijn’ wordt geflankeerd door twee lindes. Het betreft hier Hollandse lindes (Tilia x europaea) met een stamomtrek van 204 cm. Deze lindes zijn op traditionele wijze als welkomstboom aangeplant.


ID: 32818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met gekandelaarde lindes

Fonteinestraat (Wervik)
Wegkapel beschaduwd door twee lindes, aan de oprit van een streekeigen wederopbouwhoevetje. Jaarsteen 1787 in de top van de witgekalkte klokgevel.